Dronovi nalaze rupe u ruskoj vazdušnoj odbrani

U eksploziji u bazi Engels stradala su tri vojnika, Putin na samitu lidera bivših sovjetskih republika kazao da rastu prijetnje za evroazijski region

10195 pregleda 10 komentar(a)
Ukrajinski vojnici na prvoj liniji fronta u Bahmutu, Foto: Rojters
Ukrajinski vojnici na prvoj liniji fronta u Bahmutu, Foto: Rojters

Dron za koji se vjeruje da je ukrajinski probio se stotine kilometara kroz ruski vazdušni prostor, izazivajući smrtonosnu eksploziju u glavnoj bazi ruskih strateških bombardera u novom pokušaju da pronađe rupe u vazdušnoj odbrani Moskve.

Moskva je saopštila da je oborila dron usljed čega se srušio u Engels vazduhoplovnu bazu, gdje su stradala tri vojnika. U skladu sa svojom uobičajenom politikom u vezi sa incidentima na teritoriji Rusije, Ukrajina nije komentarisala taj događaj.

Baza, glavni aerodrom za bombardere, za koju Kijev tvrdi da je Moskva koristi posljednjih mjeseci za napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, nalazi se stotinama milja od ukrajinske granice. Isti avioni su takođe dizajnirani da nose nuklearne rakete, podsjeća Rojters.

Baza se takođe našla na udaru drona i 5. decembra razotkrivajući ono što mnogi tumače ponižavajućom rupom u ruskoj vazdušnoj odbrani koju, kako je pokazao novi napad, Moskva očigledno još nije uspjela da sanira.

Rusko ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da nijedan avion nije oštećen, ali je na ruskim i ukrajinskim društvenim mrežama objavljeno da je nekoliko aviona uništeno. Rojters nije mogao da iz nezavisnih izvora potvrdi te izvještaje.

Putin juče u Sankt Peterburgu sa liderima bivših sovjetskih republika koje su članice Zajednice nezavisnih država
Putin juče u Sankt Peterburgu sa liderima bivših sovjetskih republika koje su članice Zajednice nezavisnih državafoto: REUTERS

Dok rat ulazi u 11. mjesec, ruski predsjednik Vladimir Putin dočekao je juče lidere drugih bivših sovjetskih država u Sankt Peterburgu na samitu Zajednice nezavisnih država, iz koje je Ukrajina davno izašla.

U televizijskom obraćanju, Putin nije direktno govorio o ratu, mada je istakao da rastu prijetnje po bezbjednost i stabilnost evroazijskog regiona.

”Nažalost, izazovi i prijetnje u toj oblasti, naročito izvana, rastu svake godine”, kazao je on. “Takođe, treba nažalost da priznamo da nesuglasica ima i između država u ovoj Zajednici”.

Invazija na Ukrajinu predstavlja svojevrstan test dugogodišnjeg ruskog autoriteta među bivšim sovjetskim državama. Sukobi su intenzivirani proteklih mjeseci između članica Zajednice prvenstveno između Jermenije i Azerbejdžana u konfliktu u kojem Rusija ima mirovne snage, a u toku je i granični spor između Kirgistana i Tadžikistana. Putin je kazao da takve nesuglasice treba da budu rješavane kroz “drugarsku pomoć i posredovanje”.

U nedjelju, Putin je kazao da je otvoren za pregovore oko Ukrajine, okrivljujući Kijev i njegove zapadne saveznike da ne žele razgovor. On nije nagovijestio spremnost da odstupi od zahtjeva da Ukrajina prizna oružano osvajanje petine teritorije od strane Moskve. Kijev je saopštio da će se boriti dok se Rusija ne povuče, podsjeća Rojters.

”Spremni smo da pregovaramo sa svim uključenim stranama oko prihvatljivih rješenja, ali to zavisi od njih - nijesmo mi ti koji odbijamo pregovore, već oni”, kazao je Putin u intervjuu za državnu televiziju “Rosija 1”.

Saradnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog odbacio je Putinovu izjavu: “Rusija je sama napala Ukrajinu i ubija njene građane”, objavio je Mihailo Podoljak na Tviteru. “Rusija ne želi pregovore, već pokušava da izbjegne odgovornost”.

Od invazije, Ukrajina je primorala ruske sage na povlačenje na sjeveru zemlje, porazila ih u predgrađima Kijeva i nanijela gubitke na istoku i jugu. Međutim, Moskva i dalje kontroliše velike teritorije na istoku i jugu zemlje za koje Putin tvrdi da ih je pripojio.

Rojters navodi da je veliki broj ukrajinskih civila stradao u gradovima koje je Rusija sravnila sa zeljom, kao i hiljade vojnika na obje strane, usljed čega je Putin bio prisiljen da pozove stotine hiljada rezervista prvi put od Drugog svjetskog rata.

Ukrajinska vojska je juče saopštila da je Moskva raketama pogodila desetine gradova u regionima Luganska, Donjecka, Harkova, Hersona i Zaporožja, koji se svi nalaze duž linije fronta.

Ukrajinski operator električnom mrežom saopštio je da nema dovoljno struje, a restrikcije su na snazi u pet ukrajinskih regiona i u prijestonici.

Bonus video: