Ruska nafta neće ići u države koje ograničavaju cijenu

Prema uredbi koju je potpisao ruski predsjednik zabrana izvoza nafte stupiće na snagu 1. februara i trajače do 1. jula

10213 pregleda 13 komentar(a)
Odgovorio na zapadno ograničavanje cijena nafte: Putin, Foto: Reuters
Odgovorio na zapadno ograničavanje cijena nafte: Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin konačno je odgovorio na zapadno ograničavanje cijena nafte, potpisavši uredbu kojom od 1. februara na pet mjeseci zabranjuje snabdijevanje naftom i naftnim derivatima države koje budu uvele ograničenje.

Grupa sedam velikih sila, Evropska unija i Australija dogovorile su se ranije ovog mjeseca da ograniče cijenu ruske nafte koja se izvozi morem na 60 dolara po barelu, u okviru kaznenih mjera zbog ruskog rata u Ukrajini.

Uredba, objavljena na portalu vlade i sajtu Kremlja, predstavljena je kao direktan odgovor na “postupke Sjedinjenih Država i stranih država i međunarodnih organizacija koje su im se pridružile a koji su neprijateljski i u suprotnosti sa međunarodnim pravom”.

„Isporuke ruske nafte i naftnih proizvoda stranim entitetima i pojedincima su zabranjene ukoliko je u ugovorima za ove zalihe direktno ili indirektno predviđena primjena mehanizma za maksimalnu cijenu”, navodi se u uredbi, u kojoj se konkretno pominju Sjedinjene Države i druge strane zemlje koje su navele ograničenje cijena.

Uredba, koja uključuje klauzulu koja omogućava Putinu da preinači zabranu u posebnim slučajevima, navodi: Ovo... stupa na snagu 1. februara 2023. i primjenjuje se do 1. jula 2023”.

Izvoz sirove nafte će biti zabranjen od 1. februara, ali će datum zabrane naftnih derivata biti utvrđen od strane ruske vlade i to bi moglo biti poslije 1. februara, navodi Rojters.

Ograničenje cijena nafte, potez kakav nije zabilježen od Hladnog rata, ima za cilj da smanji prihode Rusije i podrije vojne napore Moskve u Ukrajini.

Ministar finansija Rusije Anton Siluanov kazao je danas da bi ruski budžetni deficit mogao biti veći od planiranih dva odsto BDP-a u 2023, budući da će se ograničenje cijena nafte odraziti na prihode od izvoza, što će biti dodatna fiskalna prepreka za Moskvu u trenutku kada ulaže mnogo u vojnu kampanju u Ukrajini.

Međutim, Rojters ističe da su pojedini analitičari kazali da će ograničenje cijena imati slab uticaj na prihode Moskve od nafte.

Bonus video: