Ruski propagandisti se rugaju oko zamrzavanja Evrope, a zapravo su Rusi na ivici smrzavanja

Prema snimku vijesti, kojie su emitovane 21. decembra na državnoj televiziji Rusija 1, u gradu je proglašen "režim visoke pripravnosti" zbog nestašice uglja

11910 pregleda 10 komentar(a)
Detalj iz Altajske pokrajine (ilustracija), Foto: Shutterstock
Detalj iz Altajske pokrajine (ilustracija), Foto: Shutterstock

Rusi u Altajskoj pokrajini u jugozapadnom Sibiru suočavaju se sa smrzavanjem zbog pada temperature i nestašice goriva, javljaju lokalni mediji, a prenio je Njuzvik.

Kako piše ovaj portal, Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, objavio je na Tviteru titlovani snimak segmenta vijesti ruske državne televizije koji detaljno opisuje kako ljudi ostaju bez uglja u ruskom gradu Kamenj na Obu.

"Dok se ruski propagandisti rugaju oko 'zamrzavanja Evrope', Rusi su zapravo na ivici smrzavanja - grad Kamenj na Obu, Altajska pokrajina, ima zaliha uglja za još samo nekoliko dana. Trenutno je oko minus 11 stepeni Celzijusa tamo", napisao je Geraščenko.

Prema snimku vijesti, kojie su emitovane 21. decembra na državnoj televiziji Rusija 1, u gradu je proglašen "režim visoke pripravnosti" zbog nestašice uglja.

Ivan Pančenko, predsjednik ove pokrajine, rekao je da je naknadno kupljeno dovoljno uglja za osam do 10 dana - u zavisnosti od vremenskih uslova, navodi Rusija 1.

Lokalne agencije za sprovođenje zakona pokrenule su istragu o uzroku nestašice uglja.

Prema lokalnim novinama Bankfaks, vjeruje se da bi ugalj u gradu mogao da nestane svakog trenutka.

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je višestruka upozorenja Zapadu zbog energetskih sankcija uvedenih kao odgovor na njegovu odluku da izvrši invaziju na Ukrajinu.

"Nećemo isporučivati ništa ako je to u suprotnosti sa našim interesima", rekao je Putin u septembru.

Prije rata, Rusija je snabdijevala Evropsku uniju sa 40 posto svog gasa - sada je ta cifra sada pala na nekih devet procenata.

Bonus video: