Zelenski: Napredujemo u nekim djelovima Donbasa

- Kličko: Sedam od 16 dronova bilo upereno ka Kijevu

28369 pregleda 27 komentar(a)
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.12.2022. 21:52h
Završeno
20:14h

Ukrajinske snage drže svoje pozicije protiv ruskih trupa u istočnom regionu Donbasa i malo napreduju u nekim oblastima, rekao je danas predsjednik Volodimir Zelenski.

"U cjelini, držimo svoje pozicije“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Zelenski je takođe rekao da je Ukrajina, podložna talasima ruskih vazdušnih napada, ojačala svoje protivvazdušne sposobnosti i da će ih dodatno ojačati u novoj godini kako bi zaštitila i sebe i cio evropski kontinent.

13:50h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je zemlje članice Saveza da isporuče više oružja Ukrajini.

“Pozivam saveznike da učine više. U našem bezbjednosnom interesu je da osiguramo da Ukrajina pobijedi i da (Vladimir) Putin ne pobijedi”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za njemačku novinsku agenciju DPA.

On je kazao da je možda još važnije da Ukrajina dobije dovoljno municije za postojeće sisteme naoružanja, dodajući da je potreba za municijom i rezervnim djelovima “ogromna”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je prošle sedmice, u obraćanju grupi zapadnih čelnika, zatražio širok spektar oružja i sistema protivvazdušne odbrane kako bi pomogli naporima u suprotstavljanju ruskoj invaziji, prenosi Al džazira Balkans.

Sjedinjene Američke Države su, takođe, prošle sedmice najavile skoro dvije milijarde USD dodatne vojne pomoći, uključujući sistem protivvazdušne odbrane Patriot, koji nudi zaštitu od aviona, krstarećih i balističkih raketa.

Stoltenberg je rekao da je vojna podrška Ukrajini najbrži put do mira.

“Znamo da se većina ratova završava za pregovaračkim stolom, vjerovatno i ovaj, ali znamo da ono što Ukrajina može postići u tim pregovorima zavisi od vojne situacije”, naveo je Stoltenberg.

12:40h

Ovo je incident koji izaziva izuzetnu zabrinutost, ne samo za nas, već i za naše bjeloruske partnere

, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

11:15h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da očekuje da kineski predsjednik Si Đinping u državnu posjetu Rusiji doputuje na proljeće 2023, objavio je Rojters.

Putin je rekao da raste važnost rusko-kineskih odnosa kao stabilizacionog faktora i da ima za cilj da produbi vojnu saradnju dvije zemlje.

09:14h

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko napisao je na Telegramu da je sedam dronova bilo upereno u prijestonicu, a da je pet uništeno unutar grada i dva prije nego što su stigli do Kijeva, navodi Rojters.

Administrativna zgrada u gradu djelimično je uništena, prema rečima Sergija Popka, šefa kijevske vojne administracije, koji je rekao i da nema informacija o žrtvama.

Rusija je pokrenula brojne talase bespilotnih i raketnih udara na Ukrajinu od sredine oktobra, teško oštetivši njenu energetsku infrastrukturu i iznudivši planirane i hitne prekide struje.

09:12h

Rusija je tokom noći lansirala 16 dronova "kamikaza" na Ukrajinu, saopštile su vojne vlasti iz Kijeva, prenosi Rojters.

Sve to dan nakon što je Moskva ispalila desetine projektila u novom napadu na ukrajinsku kritičnu infrastrukturu.

Vazduhoplovstvo Ukrajine nahglašava da je svih 16 dronova, za koje je objavljeno da su poslati sa jugoistoka i sjevera, uništeno od strane protivvazdušne odbrane.

09:11h

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 310. dan - šta je se dešavalo juče možete provjeriti OVDJE.

Bonus video: