Čovjek koji je vodio slučaj protiv Miloševića: Putinu ove godine suditi za ratne zločine

"Slučaj protiv Putina ne može biti čvršći. Nema sumnje da komandni lanac vodi do glavnog čovjeka u Kremlju", ocijenio je Najs

22140 pregleda 78 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Britanski advokat Džefri Najs, koji je kao tužilac vodio slučaj u Hagu protiv Slobodana Miloševića, kazao je da bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ove godine trebalo suditi za ratne zločine u Ukrajini.

Najs je u intervjuu za BBC radio rekao da je Putin kriv za napade na civile tokom rata i poručio da je iznenađen što tužioci i političari ne govore mnogo otvorenije i slobodnije o tome, prenosi Indeks. Rusija negira da je počinila ratne zločine.

Najs je u razgovoru za BBC-jev radio opisao postupke Moskve tokom invazije kao zločine protiv čovječnosti zbog napada na civile. Zločini protiv čovječnosti ubrajaju se među najteža krivična djela prema tzv. pravilima ratovanja.

"Slučaj protiv Putina ne može biti čvršći. Nema sumnje da komandni lanac vodi do glavnog čovjeka u Kremlju. Najvažnije je da se sudi samom ruskom vođi, a ne vojnicima na nižim pozicijama. Što se mene tiče, suđenje bi moglo biti odmah sjutra ujutro. Suđenje bi trebalo da održe Ukrajinci na ukrajinskom jeziku. Sam Putin ne mora ni biti prisutan", rekao je advokat.

On je tokom intervjua iznio svoje mišljenje o tome zašto se Putin do sada nije suočio sa strožim mjerama. Najs sugeriše da bi moglo doći do toga da se ruski predsjednik izuzme od krivičnog gonjenja kao dio mirovnog sporazuma. Smatra da bi to bilo nepravedno prema narodu Ukrajine.

Najs je za BBC rekao da je "nespremnost" Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da optuži Putina povećala mogućnost da dođe do mirovnog sporazuma između Ukrajine i Rusije, a da se Putinu ne sudi za ratne zločine. ICC je odbacio ideju da postoji bilo kakav pritisak ili uticaj na tužioca Karima Kana da odgodi bilo kakvu istragu i rekao da će nalozi za hapšenje biti izdati kada se prikupi dovoljno dokaza.

Britanski advokat kaže da se postavlja pitanje postoji li neka vrsta političke prednosti ako se ne podigne optužnica protiv ruskog predsjednika.

Najs je radio s Međunarodnim krivičnom sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu između 1998. i 2006. godine.

Vodio je slučaj protiv Slobodana Miloševića, kojem je 2002. u Hagu počelo suđenje za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

Bonus video: