Njemačka ubjedljivo najviše uplaćuje u budžet EU

Nedavne računice stručnjaka i medija pokazuju da Njemačka uplaćuje rekordne sume u budžet EU. Brisel odbija da objavi tačne brojke jer, kažu, one ne pokazuju koliko neka zemlja zaista ima koristi od EU

2847 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka je daleko najveći neto-platiša u budžet Evropske unije, potvrdila je ovih dana računica novinske agencije dpa. Tu se tvrdi da je Njemačka 2021. godine uplatila 25,1 milijardu više u budžet EU nego što je iz njega dobila.

Na dalekom drugom mjestu je Francuska sa neto-uplatom od 12,4 milijarde eura.

Nešto slično – mada sa par milijardi razlike – pokazala je računica Instituta njemačke privrede (IW) u novembru. Prema njoj, 2021. je Njemačka u briselsku kasu uplatila 21,4 milijarde eura više nego što je iz nje dobila. I ovdje je Francuska na drugom mjestu sa skoro dvostruko manjom uplatom od 10,9 milijardi eura.

Brisel ne saopštava zvanične podatke

Objavljene brojke odstupaju jer nisu zvanične – i upravo to je pikantno. Naime, Evropska komisija od 2019. godine više ne objavljuje tu statistiku. Kako je pisao portal Biznis insajder, Komisija od tada ne objavljuje brojke „jer joj je bilo dosta stalnih debata o primaocima i platišama“.

„Ali takođe jer je držala da ova računica malo govori u Uniji koja je sve tješnje povezana“, naveo je Biznis insajder, podsjećajući da je bivši komesar za budžet EU Ginter Etinger, inače njemački demohrišćanin, brojku držao za „glupost“.

Jer, kako kažu kritičari ove statistike, teško je iz nje iščitati koliko koja zemlja zapravo ima koristi od EU. Brojka uvijek pada na plodno tle kod desničara i evroskeptika iz bogatijih zemalja, jer je koriste kao „dokaz“ da EU tobože samo služi da „naše“ pare odlaze nekim neradnicima u drugim zemljama.

Brojka ne uzima u obzir koliko recimo jaka izvoznička zemlja poput Njemačke profitira od plasiranja proizvoda na evropsko tržište bez carina, ili od korišćenja jeftinije radne snage širom EU.

A koliki su poreski prihodi Njemačke?

Zvanični podaci njemačkog Zavoda za statisku Destatis pokazuju sljedeće: U 2021. godini u Njemačkoj je prikupljeno ukupno 833,2 milijarde eura poreza. U poređenju sa prethodnom 2020. godinom, to je povećanje od 93,5 milijardi eura (+12,6%).

Nakon raspodjele poreza, saveznoj vladi je pripalo 313,7 milijardi eura (+10,8%), pokrajinama 355,1 milijardi eura (+12,3%) i komunama 124,9 milijardi eura (+15,9%). Od poreskih prihoda, Evropskoj uniji je uplaćeno 38,2 milijarde eura (+16,6%).

Najveći dobitnici: Poljska ili Hrvatska

No može biti da će njemačke poreske platiše cifra ipak zanimati. Tako je 2021. godine prilog Njemačke briselskom ćupu bio za priličnih 5,9 milijardi eura veći nego 2020. godine, što ekonomisti IW objašnjavaju Bregzitom. Izlaskom jake britanske ekonomije iz EU, Njemačka je morala više da povuče.

Prema računu IW, ukupno deset članica EU više uplaćuje u budžet nego što ih njega zagrabi, dok 17 država više dobija nego što plaća. Pored Njemačke i Francuske, najveće platiše su Holandija (4,1 milijarda), Švedska (2,5) i Danska (1,5).

Najveći korisnik budžeta je ubjedljivo Poljska (12,9 milijardi plusa), slijede Grčka (4,7 milijardi), Mađarska (4,3), Rumunija (4,2) pa Španija (3,5).

Koliko neka zemlja ima da priloži u zajedničku kasicu-prasicu, računa se na osnovu broja stanovnika i snage ekonomije.

Ako se pogleda koliki dio svog ukupnog bruto nacionalnog dohotka zemlje uplaćuju, opet je Njemačka prva sa 0,58 odsto. Po tom kriterijumu je najveći neto-dobitnik pak Hrvatska, koja čak 3,08 odsto svog bruto dohotka prima iz Brisela.

Poziv na transparentnost

Institut IW je ujedno pozvao Evropsku komisiju da sama ponovo objavljuje brojke. „Objavljivanje neto-pozicija od strane Evropske komisije bi dalo ovim brojkama zvaničan pečat i time se suprotstavilo paušalnim računicama i iskrivljenim ili evrokritičnim tumačenjima“, napisao je ranije IW.

No iz Evropske komisije ni na upit agencije dpa nisu hteli da komentarišu brojke.

Bonus video: