Preminuo Ruslan Hasbulatov, vođa pobune poslanika protiv Jeljcina 1993.

Po nacionalnosti Čečen, Hasbulatov je izabran za predsjednika parlamenta Ruske Federacije neposredno prije raspada Sovjetskog Saveza

9606 pregleda 3 komentar(a)
Hasbulatov, Foto: Reuters
Hasbulatov, Foto: Reuters

Ruslan Hasbulatov, koji je predvodio pobunu protiv prvog ruskog postsovjetskog predsjednika, Borisa Jeljcina, umro je u 81. godini, izvijestila je ruska državna televizija.

Po nacionalnosti Čečen, Hasbulatov je izabran za predsjednika parlamenta Ruske Federacije neposredno prije raspada Sovjetskog Saveza.

U početku je bio čvrst saveznik ruskog predsjednika Jeljcina i stojao iza njega tokom neuspjelog puča u avgustu 1991. koji su organizovali tvrdolinijaški članovi sovjetskog rukovodstva.

Poslije raspada Sovjetskog Saveza u decembru 1991. godine, odnos Jeljcina i Hasbulatova se pogoršao jer su se svađali oko ekonomske politike i drugih pitanja.

U septembru 1993. Hasbulatov se udružio s potpredsjednikom Aleksandrom Ruckojem i osporio Jeljcinovo vođstvo.

Jeljcin je uzvratio raspuštanjem parlamenta, a Hasbulatov je sazvao sjednicu na kojoj je proglašeno da je Jeljcin smijenjen.

Kriza je kulminirala 3-4. oktobra 1993. godine, kada su se pristalice Hsbulatova sukobile s policijom na ulicama Moskve i pokušale da upadnu u zgradu državne televizije, upustivši se u žestoku razmjenu vatre s trupama koje su je štitile.

Jeljcin je tada naredio da tenkovi pucaju na parlament, a stotine poslanika i njihovih pristalica su uhapšene.

Hasbulatov je takođe uhapšen i optužen, ali je oslobođen amnestijom u februaru 1994. Napustio je politiku i vratio se svojoj struci profesora ekonomije, što je bio prije brzog uspona na vlast. Hasbulatov se od tada držao tiho i izbjegavao je bilo kakvu kritiku vlade.

Bonus video: