Putin: Spemni smo za dijalog, ali pod uslovom da Kijev uzme u obzir novu teritorijalnu realnost

- MO Bjelorusije: Nastavljamo da gradimo zajedničku vojnu grupaciju sa Rusijom i pripremamo zajedničke vazdušne vježbe

- Zelenski: Nema razloga da Ukrajini još nisu isporučeni zapadni tenkovi

49972 pregleda 23 komentar(a)
Borbeno vozilo američke vojske Bredli napušta brod tokom operacije Atlantic Resolve rotacije u luci Riga, Letonija, oktobra 2019., Foto: Reuters
Borbeno vozilo američke vojske Bredli napušta brod tokom operacije Atlantic Resolve rotacije u luci Riga, Letonija, oktobra 2019., Foto: Reuters
Ažurirano: 05.01.2023. 22:26h
Završeno
17:36h

Visoki ukrajinski zvaničnik odbacio Putinov predlog za "Božićno primirje"

16:32h

Ruske trupe moraju da prekinu vatru 36 sati - 6. janaura od 12.00 sati.

Povezani članci

05. Januar 2023.

Putin naredio prekid vatre za Božić

14:31h

Moj otac je radio u vojsci i podržava ovaj rat - za to je krivo 20 godina propagande. Svi oni koji su bili u policiji i vojsci žive u sopstvenom svijetu

14:13h

Bjelorusija i Rusija nastavljaju da grade zajedničku vojnu grupaciju u Bjelorusiji i pripremaju zajedničke vazdušne vježbe, saopštilo je Ministarstvo odbrane Bjelorusije, a prenosi Rojters.

12:14h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je o situaciji u Ukrajini, Siriji i energetskim pitanjima sa turskim kolegom Tajipom Erdoganom, saopštio je Kremlj, a prenosi Rojters.

Prema Kremlju, Putin je "priznao destruktivnu ulogu Zapada zbog slanja oružja u Kijevu".

Putin je rekao da je Rusija spremna za dijalog o Ukrajini, ali da Kijev mora da ispuni ranije najavljene zahtjeve i da u obzir uzme "novu teritorijalnu realnost".

Izmjena: 13:16h
12:01h

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril pozvao je na prekid vatre u Ukrajini tokom perioda pravoslavnog Božića, koji obuhvata 6. i 7. januar.

11:59h

Njemačka će uvijek prilagođavati svoje isporuke oružja Ukrajini u skladu sa potrebama na ratištu, rekao je vicekancelar te zemlje Robert Habek, nakon što je Francuska objavila plan da pošalje laka borbena vozila u Kijev.

"Nećemo stati da isporučujemo oružje Ukrajini", dodao je Habek na norveškoj poslovnoj konferenciji.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je ranije da će njegova vlada poslati laka borbena oklopna vozila "AMX-10 RC" da pomognu u ratu protiv Rusije.

11:34h

Turski predsjednik Tajip Erdogan rekao je u telefonskom razgovoru ruskom kolegi Vladimiru Putinu da mirovni napori u ratu Rusije i Ukrajine treba da budu podržani jednostranim prekidom vatre i "vizijom za pravedno rješenje", saopštilo je tursko predsjedništvo, a prenosi Rojters.

11:33h

Nemamo naznaka da je Putin promijenio svoje planove i ciljeve u Ukrajini.

09:38h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da ne vidi nijedan razlog da zapadne zemlje ne isporuče Kijevu tenkove, javlja TASS.

„Mi ćemo dobiti oklopna vozila, uključujući francuska oklopna kola. To šalje jasan signal svim našim partnerima: nema racionalnog razloga da Ukrajini još nisu isporučeni zapadni tenkovi“, rekao je sinoć u redovnom video obraćanju Zelenski.

Kako javlja Rojters, u telefonskom razgovoru u srijedu sa Zelenskim francuski predsjednik Emanuel Makron obečao je da će Francuska isporučiti Ukrajini oklopna kola AMX-10 RC.

Istovremeno je sekretar ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Aleksij Danilov osudio odbijanje njemačkog kancelara Olafa Šolca da isporuči tenkove Kijevu. On je rekao da Šolc može da nastavi da se „igra, ako želi da se Njemci bore u njemačkim tenkovima kod Berlina i Štutgarta“.

Posljednjih mjeseci Ukrajina je tražila od Njemačke da joj isporuči tenkove Leopard 2, ali je Šolc isticao da će njegova zemlja djelovati samo u saglasnosti sa saveznicima i podsjećao da nijedna zapadna zemlje nije poslala Kijevu tenkove.

09:18h

Ukrajinska vojska je iznijela procjenu da je u borbama u srijedu poginulo oko 800 ruskih vojnika, uglavnom na istoku oblasti Donjeck.

Navedeno je da su ruske snage bile fokusirane na ofanzivu na području Bahmuta i da su napadi na Avdijivku i Kupjansk bili neuspješni, prenosi N1.

Ukrajinska armija je sopštila da su uništena i tri ruska tenka, avion i helikopter, javlja Rojters.

09:14h

Američki predsjednik Džozef Bajden kazao je da se razmatra slanje borbenih vozila "Bredli" u Ukrajinu, što je dio još jednog paketa pomoći u naoružanju, koji će biti objavljen idućih dana.

Kako prenosi Hina, Bajden je odgovorio potvrdno na pitanje da li je ta opcija “na stolu”.

Bredli je oklopno vozilo sa moćnim naoružanjem, koji američka vojska koristi od sredine 1980-ih godina.

Nije poznato koliko je Bredlija namijenjeno Ukrajini, a Sjedinjene Američke Države pripremaju još jedan paket pomoći u naoružanju koji bi mogao biti objavljen sljedećih dana, piše Rojters.

Bonus video: