Putin zahvalio crkvi što podržava vojsku; Zelenski: Tražimo od više sile da se naši snovi ostvare

Ukrajinski predsjednik pohvalio SAD jer najnoviji paket pomoći, vrijedan više milijardi dolara, uključuje oklopna vozila za uništavanje tenkova

23878 pregleda 25 komentar(a)
Božićna liturgija u ukrajinskom manastiru Kijevsko-pečerska lavra, koji je ranije bio pod upravom Ruske pravoslavne crkve, Foto: Reuters
Božićna liturgija u ukrajinskom manastiru Kijevsko-pečerska lavra, koji je ranije bio pod upravom Ruske pravoslavne crkve, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2023. 21:45h
Liveblog
19:35h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je SAD jer su u najnoviji paket pomoći vrijedan više milijardi dolara uključile oklopna vozila za uništavanje tenkova.

Zelenski je izjavio da je to "upravo ono što je potrebno" ukrajinskim vojnicima koji se bore protiv ruskih snaga, čak i u vrijeme kada obje strane danas slave pravoslavni Božić.

Bijela kuća je juče objavila da će poslati 3,75 milijardi dolara pomoći u oružju i drugoj opremi za Ukrajinu.

Najnoviji paket američke vojne pomoći za Ukrajinu najveći je do sada, i prvi put uključuje 50 oklopnih vozila Bredli i 500 protivtenkovskih projektila koje mogu da ispale.

Zelenski je u televizijskom obraćanju pozdravio paket pomoći SAD kao "veoma moćan".

"Prvi put ćemo dobiti oklopna vozila Bredli - to je upravo ono što je potrebno. Novi topovi i meci, uključujući i one visoke preciznosti, nove rakete, novi dronovi. To je pravovremeno i snažno", rekao je on.

Ukrajinski zvaničnici osudili su jednostrano primirje od 36 sati nazvavši potez trikom i da neki ruski vojnici ignorišu naređenje i nastavljaju napade.

Rusko ministarstvo odbrane insistira danas da vojnici duž linije fronta od 1.100 kilometara poštuju primirje koje je naredio Kremlj, ali da uzvraćaju vatru kada su napadnuti.

16:11h

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je u subotu Rusku pravoslavnu crkvu za podršku moskovskim snagama koje se bore u Ukrajini, prenosi Rojters.

Kremlj je objavio Putinovu poruku nakon što je ruski lider sam prisustvovao pravoslavnoj službi za Badnje veče u kremaljskoj katedrali, umjesto da se pridruži drugim vjernicima na javnoj proslavi.

Putin je u poruci jasno stavio do znanja da vidi Rusku pravoslavnu crkvu kao važnu stabilizujuću silu za društvo u vrijeme koje je prikazao kao istorijski sukob između Rusije i Zapada oko Ukrajine i drugih pitanja.

„Duboko je zadovoljstvo konstatovati ogroman konstruktivni doprinos Ruske pravoslavne crkve i drugih hrišćanskih konfesija u ujedinjenju društva, očuvanju našeg istorijskog sjećanja, vaspitanju mladih i jačanju institucije porodice“, rekao je Putin.

„Crkvene organizacije daju prioritet ... podršci našim ratnicima koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji (u Ukrajini). Takav masivan, složen i zaista nesebičan rad zaslužuje iskreno poštovanje", dodao je on.

15:43h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski oglasio se povodom Božića, navodeći da je to "praznik harmonije i porodičnog jedinstva".

„Mi svo svi jedna velika porodica Ukrajine. Bez obzira na to gdje smo – kod kuće, na poslu, u rovu, na putu, u Ukrajini ili u inostranstvu, svi smo zajedno ma gdje bili. Naši preci su vjerovali da se raj otvara na božićnu noć. U ovo vrijeme tražimo od više sile da se naši snovi ostvare“, poručio je Zelenski.

Pravoslavni vjernici Ukrajine oduvijek su Božić slavili 7. januara, po Julijanskom kalendaru, ali nedavno je Pravoslavna crkva Ukrajine dozvolila prvi put da se praznik slavi 25. decembra.

U 2018. godini Pravoslavna crkva Ukrajine odvojila se od Ukrajinske pravoslavne crkve, koja se vidi kao tijesno povezana sa Moskvom i sada se suočava sa zahtjevima za zabranu, jer se smatra da pomaže neprijateljima zemlje.

Arhiepiskop Pravoslavne crkve Ukrajine Jevstratij Zorija rekao je za Politiko da se ljudima ostavlja izbor kada žele da slave Božić, podsjećajući da osnov za promjenu datuma postoji još od 2017. godine, kada je 25. decembar postao praznik u Ukrajini.

Brojni vjernici lobirali su da se odmakne od Julijanskog kalendara, po kojem se „ravna“ Ruska pravoslavna crkva.

Nekoliko stotina vjernika prisustvovalo je danas božićnoj liturgiji u ukrajinskom manastiru Kijevsko-pečerska lavra, koji je ranije bio pod upravom Ruske pravoslavne crkve.

Mitropolit Epifanije, poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine, stvorene 2018-2019. poslije raskola sa Ruskom pravoslavnom crkvom, prvi put je predvodio božićnu liturgiju u hramu tog manastira iz 11. vijeka, najvećeg u Ukrajini.

ml
foto: Reuters

Vjernici, među kojima mnogi muškarci u vojnim uniformama, okupili su se pod jakim prisustvom policije.

Vjernici su na ulazu morali da pokažu dokumenta i da prođu detektor metala.

U Ukrajini je na snazi 36-časovno primirje, nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio svojoj vojsci da obustavi vatru tokom božićnih praznika. Moskva i Kijev se uzajamno optužuju za sporadično kršenje primirja.

14:31h

Dio ruskih snaga ignoriše privremeno primirje koje je Moskva proglasila za pravoslavni Božić, saopštile su danas ukrajinske vlasti.

Guverner Luganska Sergej Hajdaj izjavio je da je Rusija nastavila sa bombardovanjem i napadima, navodeći da su ruske snage na pravoslavno Badnje veče gađale ukrajinske položaje 14 puta, uključujući tri napada na isto naselje.

Te tvrdnje nije bilo moguće potvrditi iz nezavisnih izvora, navodi AP.

Ministarstvo odbrane Rusije je juče saopštilo da su ukrajinske snage nastavile da granatiraju njene položaje, uprkos 36-časovnom primirju koje je svojoj vojsci naredio ruski predsjednik Vladimir Putin, i da su samo uzvratili vatru.

Nejasno je da li je do razmjene vatre došlo prije ili nakon početka privremenog primirja.

14:27h

Ruska vojska je danas saopštila da će nastaviti da poštuje prekid vatre u Ukrajini do ponoći, uprkos artiljerijskoj vatri ukrajinskih snaga.

"Uprkos artiljerijskoj vatri ukrajinskih snaga na naseljena mjesta i ruske položaje, ruska vojska će nastaviti da poštuje prekid vatre do ponoći (po lokalnom vremenu)", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U Ukrajini je od juče na snazi 36-časovno primirje koje je ruski predsjednik Vladimir Putin naložio vojsci tokom božićnih praznika.

Do sada nije bilo primirja na cijeloj teritoriji Ukrajine, ali je bilo lokalnih dogovora o prekidu vatre, kao i u aprilu i maju 2022. godine tokom evakuacije civila iz opkoljene fabrike u Marijupolju.

Rusija je 24. februara prošle godine počela invaziju na Ukrajinu.

Bonus video: