Švedski premijer: Turska ima zahtjeve koje Švedska ne može i ne želi da ispuni

Samo turski i mađarski parlamenti nisu ratifikovali ulazak Švedske i Finske u NATO

6538 pregleda 2 komentar(a)
Kristerson, Foto: Reuters
Kristerson, Foto: Reuters

Turska, koja od maja blokira ulazak Švedske i Finske u NATO, ima zahtjeve koje Švedska ne može i ne želi da ispuni, izjavio je danas švedski premijer Ulf Kristerson.

"Turska takođe potvrđuje da smo uradili ono što smo rekli da ćemo uraditi, ali i oni kažu da žele stvari koje mi ne možemo i ne želimo da im damo", rekao je Kristerson na konferenciji o odbrani i bezbjednosti u prisustvu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

„Uvjereni smo da će Turska donijeti neku odluku, samo ne znamo kada“, rekao je premijer, dodajući da je odluka na Turskoj.

Ta odluka zavisi od nekoliko faktora turske unutrašnje politike.

Krajem decembra, Ankara je primijetila „pozitivne mjere“ koje je preduzeo Stokholm, ali je pozvala na „druge važne korake“ kako bi otklonila prepreke za ulazak Švedske u NATO, rekao je tada turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Izjava je uslijedila nakon odluke švedskog Vrhovnog suda da odbije da izruči Turskoj novinara Bulenta Kenesa, na zahtjev turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Vrhovni sud Švedske saopštio je tada da postoje „prepreke za ekstradiciju, jer je riječ o takozvanim političkim zločinima, odnosno zločinima koji su usmjereni protiv države i koji su političke prirode“.

Samo turski i mađarski parlamenti nisu ratifikovali ulazak Švedske i Finske u NATO.

Na marginama današnje konferencije, šef finske diplomatije Peka Havisto je ponovio da će njegova zemlja ući u NATO u isto vrijeme kada i Švedska.

„Finska nije u tolikoj žurbi da se pridruži NATO da ne bi mogla da čeka da Švedska dobije zeleno svjetlo“, rekao je Havisto novinarima.

Bonus video: