Ako dođe do nemira zbog Bregzita, postoji plan za bijeg kraljevske porodice

"Ovi planovi za hitnu evakuaciju postoje od Hladnog rata, ali su sada prenamijenjeni u slučaju građanskih nereda nakon brexita bez dogovora"
2294 pregleda 3 komentar(a)
Kraljica Elizabeta, Foto: Toby Melville/Reuters
Kraljica Elizabeta, Foto: Toby Melville/Reuters

Britanski zavničnici obnovili su hladnoratovske planove za preseljenje kraljevske porodice, a u slučaju ako u Londonu dođe do nemira zbog "neuređenog izlaska" Velike Britanije iz EU sljedećeg mjeseca, objavila su dva britanska lista.

"Ovi planovi za hitnu evakuaciju postoje od Hladnog rata, ali su sada prenamijenjeni u slučaju građanskih nereda nakon brexita bez dogovora", piše Sunday Times, citirajući neimenovani izvor iz vladine kancelarije.

Mail on Sunday takođe tvrdi da ima saznanja o planovima za premještaj kraljevske porodice na sigurna mjesta udaljena od Londona, uključujući i 92-godišnju kraljicu Elizabetu, čiji je prošlomjesečni godišnji govor široko rastumačen kao poziv političarima da postignu sporazum o Brexitu.

Taj sporazum, koji je britanska premijerka Tereza Mej mukotrpno dogovarala s Evropskom unijom, parlament je odbio sredinom januara, a Mej je najavila da će se 14. februara održati glasanje o izlasku bez dogovora ako se do 13. februara ne postigne bolji sporazum s EU, u pogledu alternativnog rješenja za granicu Irske i Sjeverne Irske.

Izlazak Britanije iz EU predviđen je za 29. marta, a vlada i tvrtke pripremaju planove u slučaju nepredviđenih događanja bez postizanja sporazuma. Tako su poslovne grupacije upozorile na mogućnost rasprostranjenih poremećaja u slučaju dugotrajnih kašnjenja uvoza iz EU zbog novih carinskih provjera, što naposljetku može dovesti i do nestašice hrane i lijekova.

Konzervativni zastupnik i oduševljeni pobornik brexita Džejok Ris Mog izjavio je za Mail on Sunday da takvi planovi pokazuju nepotrebnu paniku zvaničnika zbog "tvrdog" Brexita, s obzirom da su stariji članovi kraljevske porodice ostali u Londonu i za vrijeme bombardovanja u Drugom svjetskom ratu.

Međutim, Sunday Times piše da Dal Dejvis, bivši policajac ranije zadužen za kraljevsku zaštitu, očekuje da će kraljica Elizabeta biti premještena iz Londona ako dođe do nemira, prenosi Hina.

"Da dođe do problema u Londonu, očito je da biste uklonili kraljevsku porodicu s tih ključnih mjesta", rekao je Dejvis.

Bonus video: