UŽIVO Soledar je praktično uništen, Ukrajina u okolini Bahmuta odbija stalne napade grupe Vagner

- Ruska komesarka za ljudska prava planira da se sastane sa ukrajinskim kolegom

- Papa Franjo: Ratovi poput ovog u Ukrajini su zločin protiv Boga

24555 pregleda 36 komentar(a)
Detalj iz razorenog Soledara, Foto: Reuters
Detalj iz razorenog Soledara, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2023. 19:53h
Liveblog
19:38h

Sergij Čerevatij, portparol Istočne vojne komande Ukrajine, saopštio je da je Soledar - mali grad u blizini Bahmuta u Donjeckoj oblasti - "praktično uništen", objavio je Kijev Independent.

Soledar je dugo meta ruske ofanzive na Bahmut.

Rojters navodi da je Ukrajina objavila kako jača snage oko Bahmuta i da odbija stalne napade ruske plaćeničke grupe Vagner, čiji je vođa obećao da će zauzeti velike podzemne rudnike u toj oblasti, bez obzira na ogromne gubitke na obje strane.

16:28h

Ruska komesarka za ljudska prava Tatjana Moskalkova saopštila je da planira da se u Turskoj sastane sa ukrajinskim kolegom, objavila je novinska agencija RIA Novosti, a prenosi Rojters.

Kako se navodi Moskalkova sastanak planira od 12. do 14. januara.

14:04h

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski danas je telefonom razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i rekao da će njegova zemlja nastaviti sa vojnom i humanitarnom podrškom Ukrajini, saopštila je vlada u Skoplju.

Kako se navodi, Kovačevski je Zelenskom "prenio podršku Sjeverne Makedonije ukrajinskom narodu u brutalnoj, neopravdanoj i ničim izazvanoj vojnoj agresiji koju Rusija sprovodi protiv Ukrajine".

Kovačevski je istakao da ruska agresija na Ukrajinu "zaslužuje najoštriju osudu, jer, osim što krši norme, izaziva i velike ljudske patnje i pogoršava globalnu ekonomiju".

"Rat koji je Rusija započela pre skoro godinu dana je flagrantno kršenje međunarodnog prava i Povelje UN. Ukrajina je nezavisna i suverena država sa punim raspolaganjem svog teritorijanog integriteta", rekao je premijer Sjeverne Mekedonije.

Predsjednik Ukrajine Zelenski se zahvalio makedonskom narodu na dosadašnjoj pomoći i podršci, a Kovačevski je rekao da će "Sjeverna Makedonija, kao članica NATO -a, nastaviti da pomaže Ukrajini na sve potrebne načine".

13:51h

Papa Franjo je, tokom redovnog godišnjeg govora pred diplomatama u Vatikanu, ocijenio da su ratovi poput oružanog sukoba koji se vodi u Ukrajini, gdje su civilna područja izložena neselektivnim razaranjima, "zločin protiv Boga i čovječanstva", prenosi Rojters.

Poglavar Rimokatoličke crkve rekao je da napadi na civilnu infrastrukturu u kojima ljudi ginu od oružja, gladi i hladnoće predstavljaju ratni čin usmjeren na neselektivno uništavanje cijelih gradova ili ogromnih oblasti, ali i zločin protiv Boga i čovječanstva koji zaslužuje čvrstu i nedvosmislenu osudu.

Ponovo je apelovao da se potpuno zabrani nuklearno oružje, za koje je rekao da je nemoralno posjedovati ga.

13:51h

Rat u Ukrajini - 318. dan.

Isporuke oklopnih vozila i drugog naoružanja Ukrajini koje je prošle nedjelje najavilo nekoliko zapadnih zemalja samo će "produžiti patnju" Ukrajinaca i neće "promijeniti" odnos snaga, saopštio je danas Kremlj.

"Evropa, NATO i SAD su već ubrizgale desetine milijardi dolara u Ukrajinu i isporuke oružja", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ove isporuke u osnovi ne mogu i neće ništa promijeniti, dodao je Peskov.

Prošle nedjelje, Sjedinjene Američke Države su najavile novu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od više od tri milijarde dolara.

Berlin je saopštio da želi da pošalje ukrajinskoj vojsci 40 oklopnih vozila u prvom kvartalu 2023, kao i sistem protivvazdušne odbrane "patriot".

Francuska je saopštila da šalje neodređeni broj lakih borbenih tenkova AMX-10 RC.

Bonus video: