Ruska vojska zauzela Soledar, ruske trupe za dan 86 puta granatirale grad i okolinu

- Timošenko: Ponovo granatiran Herson

- Njemački kancelar Olaf Šolc: Potrebna koordinacija isporuke oružja Ukrajini sa saveznicima

47442 pregleda 33 komentar(a)
Borbe u okolini Soledara, Foto: Reuters
Borbe u okolini Soledara, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.01.2023. 22:26h
Završeno
19:08h

Britanija je saopštila da je Rusija vjerovatno zauzela rudarski grad na istoku Ukrajine gdje Kijev optužuje Moskvu da je žrtvovala veliki broj plaćenika i vojnika u stravičnoj i besmislenoj borbi za pustu zemlju.

Povezani članci

10. Januar 2023.

Ruska vojska i plaćenici zauzeli Soledar

18:08h

Šefica njemačke diplomatije Analena Berbok boravila je danas u iznenadnoj posjeti Harkovu, na sjeveroistoku Ukrajine, i to je prva posjeta visokog zvaničnika neke zapadne zemlje tom gradu blizu ruske granice, saopštilo je njemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

17:52h

Sergij Čerevatij, portparol Istočne vojne komande Ukrajine, saopštio je da su ruske trupe tokom posljednja 24 sata 86 puta granatirale Soledar i njegova predgrađa, prenosi je ukrajinska novinska stranica Ukrajinska pravda.

Čerevatiji je dodao da iako ruske trupe "trpe kolosalne gubitke", one i dalje pokušavaju da zauzmu Soledar.

Soledar je dugo bio meta ruske ofanzive, a Čerevatij je ranije rekao da je grad "praktično uništen".

Prema najnovijem izvještaju Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, ruske snage zajedno sa Vagner grupom taktički su napredovale u Soledar i vjerovatno kontrolišu veći dio naselja.

Rudarski grad Soledar nalazi se samo 10 kilometara sjeveroistočno od Bahmuta i ključno je uporište za napore Ukrajine da odbrani grad, koji je među najvrednijim ciljevima Rusije. Zauzimanjem Soledara i Bahmuta Rusija pokušava da ostvari cilj da zauzme cijelu Donjecku oblast.

17:46h

Patriot ima veći domet od većine drugih sličnih sistema – do 160 kilometara od lansirnog vozila, doseže do 24 kilometara visine i u stanju je da uništi praktično svaku vrstu neprijateljske letjelice - od balističkih raketa i aviona, pa do bespilotnih letjelica i malih dronova

14:15h

Održavaćemo borbenu spremnost, jer je atomski štit bio i ostaje glavni garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države.

13:41h

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa Kancelarije predsjednika Ukrajine, saopštio je da je od strane ruskih trupa ponovo granatiran Hersona i da je povrijeđen je lokalni stanovnik, prenosi Ukrinform.

"Herson - još jedno granatiranje grada, još jedno uništavanje stambenih objekata i infrastrukture. Povrijeđen je lokalni stanovnik", rekao je on.

13:32h

Velika Btanija još nije donijela konačnu odluku o tome da li će poslati tenkove u Ukrajinu, rekao je u utorak portparol premijera Rišija Sunaka, prenosi Rojters.

11:54h

Odlučni smo da podignemo partnerstvo između NATO i EU na viši nivo.

10:45h

Sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je da se Moskva u Ukrajini bori protiv NATO-a i da Zapad pokušava da razbije Rusiju.

„Događaji u Ukrajini nisu sukob Moskve i Kijeva. To je vojna konfrontacija između Rusije i NATO-a, prije svih Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije“, rekao je Patrušev.

On je izjavio da je plan Zapada nastavak razbijanja Rusije i njeno brisanje sa političke mape svijeta, javlja Rojters.

08:31h

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je i dalje ubijeđen u potrebu koordinacije isporuke oružja Ukrajini sa saveznicima dok raste pritisak na Berlin da Kijevu pošalje njemačke tenkove "leopard 2".

Njemačka je prošle nedjelje najavila da će obezbijediti Ukrajini oklopna vozila "marder" za pomoć u odbijanju ruskih snaga.

Najava je stigla istoga dana kada su SAD saopštile da će Ukrajini poslati borbena vozila Bredli, dan nakon sličnog saopštenja iz Francuske.

Šolc, koji je često naglašavao važnost da ne eskalira sukob u Ukrajini ili da se da povod Rusiji da Zapad smatra stranom u ratu, rekao je da su zapadni saveznici dugo "pripremali, raspravljali i organizovali ovo", prenosi Rojters.

Kijev je, takođe, tražio teška vozila kao što su tenkovi "leopardi", što bi predstavljalo značajan korak podrške Zapada Ukrajini, navela je agencija.

08:07h

Rat u Ukrajini - 321. dan.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da je izdržljivost ukrajinskih trupa na terenu veoma važna nakon što su ruske snage koje predvodi ruska privatna plaćenička grupa Vagner pokrenule novi napad na grad Soledar, saopštile su ukrajinske vlasti.

"Zahvaljujući otpornosti naših vojnika u Soledaru, Ukrajina je dobila na vremenu i snazi", rekao je Zelenski u večernjem video obraćanju, prenio je Glas Amerike (VOA).

Zvanični Kijev navodi da se ukrajinske trupe, koje odbijaju napade na obližnja nalazišta soli, nalaze u teškoj situaciji.

U ukrajinskim vojnim izvještajima navedeno je da njihove trupe odbijaju žestoke napade ruskih snaga preraspoređenih na grad Soledar poslije neuspjeha da zauzmu obližnji grad Bahmut.

Zelenski nije precizirao šta je mislio pod dobijanjem na vremenu i snazi, ali su ukrajinski zvaničnici i oficiri upozorili da Rusija planira novu veliku ofanzivu u narednim mjesecima, navodi VOA.

Grad Soledar, u industrijskom regionu Donbasa, nalazi se nekoliko kilometara od Bahmuta, mjesta gdje ukrajinske i ruske snage trpe velike gubitke u intenzivnim sukobima.

Bonus video: