Švajcarska nacionalna banka zabilježila rekordan gubitak od 143 milijarde dolara u 2022.

"Kolosalni gubici SNB-a uopšte neće promijeniti njenu monetarnu politiku. Visoka reputacija SNB-a pomaže da ne mora ništa da mijenja"

7147 pregleda 3 komentar(a)
Švajcarska nacionalna banka, Foto: Shutterstock
Švajcarska nacionalna banka, Foto: Shutterstock

Švajcarska nacionalna banka saopštila je da je zabilježila godišnji gubitak od 143 milijarde dolara (132 milijarde švajcarskih franaka) u 2022. godini - najveći u njenoj 115-godišnjoj istoriji, pošto je pad tržišta akcija i fiksnih prihoda pogodio vrijednost njenog portfelja akcija i obveznica.

Negativan uticaj imao je i jačanje švajcarskog franka, piše Rojters.

Ova provizorna cifra, koja je označila preokret u odnosu na profit od 26 milijardi franaka 2021. godine, bila je daleko veća od prethodnog rekordnog gubitka od 23 milijarde franaka iz 2015.

Rojters navodi poređenje da je to nešto više od godišnjeg BDP-a Maroka.

Švajcarska nacionalna banka (SNB) detaljne godišnje brojke će objaviti 6. marta.

Globalna tržišta akcija su oslabila, a cijene obveznica su prošle godine pale pošto su centralne banke širom svijeta, uključujući i SNB, povećale kamatne stope kako bi se borile protiv inflacije.

Snažan švajcarski franak - koji je u julu porastao iznad pariteta u odnosu na euro - doveo je do gubitaka vezanih za kurs.

Jedino pozitivno bila je zlatna zaliha SNB-a koja je iznosila 1.040 tona na kraju 2021. i koja je dobila 400 miliona franaka u vrijednosti tokom 2022.

Gubitak iz 2022. značio je da centralna banka neće izvršiti uobičajenu isplatu švajcarskoj centralnoj i regionalnoj vladi, navodi se u saopštenju.

Prošle godine SNB je isplatio šest milijardi franaka.

Ipak, malo je vjerovatno da će gubitak uticati na politiku SNB. Ona je povećala kamatne stope tri puta u 2022. godini pošto je predsjednik Tomas Žordan pokušao da zaustavi visoku švajcarsku inflaciju, rekli su analitičari.

"Kolosalni gubici SNB-a uopšte neće promijeniti njenu monetarnu politiku. Visoka reputacija SNB-a pomaže da ne mora ništa da mijenja", rekao je Karsten Junius, ekonomista u privatnoj banci "J. Safra Sarasin".

Bonus video: