Šojgu postavio Gerasimova da nadgleda kampanju u Ukrajini, "General Armagedon" će mu biti zamjenik

Rusija je Surovitkina promovisala za svog glavnog komandanta na ratištu tek prošlog oktobra - nakon serije ukrajinskih kontraofanziva koje su preokrenule tok sukoba

6907 pregleda 6 komentar(a)
Gerasimov, Foto: Reuters
Gerasimov, Foto: Reuters

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu imenovao je načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova da nadgleda vojnu kampanju Rusije u Ukrajini u novoj rekonstrukciji vojnog rukovodstva te zemlje.

Kako navodi Rojters iz Ministarstva odbrane su objasnili da je Šojgu imenovao Gerasimova za komandanta grupe kombinovanih snaga za "specijalnu vojnu operaciju" Moskve u Ukrajini.

Zamjenik Gerasimova će biti Sergej Surovikin, poznat kao "General Armagedon" zbog njegove navodne nemilosrdnosti.

Rusija je Surovikina promovisala za svog glavnog komandanta na ratištu tek prošlog oktobra - nakon serije ukrajinskih kontraofanziva koje su preokrenule tok sukoba.

Ističe se da su promjene osmišljene da povećaju efikasnost upravljanja vojnim operacijama u Ukrajini, na više od 10 mjeseci od početka kampanje.

Gerasimov se kao i Šojgu suočio sa oštrim kritikama zbog višestrukih neuspjeha Rusije na ratištu i neuspjeha da obezbijedi pobjedu u kampanji za koju je Kremlj očekivao da će trajati samo kratko vrijeme.

Bonus video: