Koliko vremena stanovnici evropskih gradova provode u saobraćajnim gužvama

U Palermu vozači u prosjeku voze "brzinom" od 14 kilometara na sat. Vozači u Londonu su 2022. proveli 156 sati stojeći u mjestu. Slijede Čikago sa 155 i Pariz sa 138 sati

8387 pregleda 4 komentar(a)
Gužva u Briselu, Foto: Reuters
Gužva u Briselu, Foto: Reuters

Ubrzana izgradnja novih auto-puteva i podsticaji za korišćenje javnog prevoza ne mijenjaju ništa - Njemci još uvijek veoma mnogo vremena provode u saobraćajnim zastojima. Ali, u Londonu i Parizu je još gore…

Najviše vremena za upravljačem automobila u zastoju na auto-putevima u Njemačkoj provode žitelji glavnog grada Bavarske, Minhena - 74 sata. Iza Minhena sa 71 sat dolazi Berlin iza kojeg slijedi Hamburg sa 56 sati. Među prvih deset su i Potsdam, Darmštat, Lajpcig, Frajburg, Libek, Bremen i Nirnberg. To proizlazi iz istraživanja "Global Traffic Scorecard 2022." firme "Inriks" koja se bavi statistikama u saobraćaju.

Prema istim podacima, tri saobraćajne tačke s najčešćim gužvama su unutrašnji saobraćajni prsten u Minhenu, tunel ispod Labe u Hamburgu, i čvorište Hojmar pored Kelna. U protekloj godini, većina saobraćaja, pa tako i zastoji, događali se u "špicevima" dakle tokom jutarnjeg odlaska i popodnevnog povratka sa posla. Tokom pandemijskih godina gužve su bile rjeđe i raspoređene preko čitavog dana. Ujedno obim saobraćaja je sada osam odsto veći nego u posljednjoj, pretpandemijskoj 2019. godini.

Ipak, u poređenju sa nekim drugim krajevima svijeta, može se reći da njemački vozači još i dobro prolaze. Vozači u Londonu su 2022. proveli 156 sati stojeći u mjestu. Slijede Čikago sa 155 i Pariz sa 138 sati.

U Palermu vozači u prosjeku voze "brzinom" od 14 kilometara na sat. "Evropski gradovi spadaju među najsporije gradove na svijetu. Jedan od razloga je i to što je većina izgrađena prije dolaska automobila", navodi se u "Inriksovoj" studiji. Za Global Traffic Scorecard 2022. je ispitan promet u 1.000 gradova u 50 zemalja. U Zagrebu su vozači proveli 48 sati u zastoju. Povećanje cijena energenata je naravno poskupjelo i stajanje u zastoju.

Bonus video: