”Zlatne vize” dobili i milioneri povezani sa korupcijom i kriminalom

Britanska istraga o programu dodjele boravišnih viza bogatim investitorima ukazala na brojne propuste

13486 pregleda 1 komentar(a)
Izvještaj je predstavila ministarka za unutrašnju bezbjednost Suela Brejverman, Foto: Rojters
Izvještaj je predstavila ministarka za unutrašnju bezbjednost Suela Brejverman, Foto: Rojters

Britanska vlada je juče saopštila da je jedan mali broj ljudi koji su dobili takozvane “zlatne vize” za investitore milionere možda stekao bogatstvo kroz korupciju ili organizovani kriminal.

Vlada je prošle godine, dan prije invazije na Ukrajinu, ukinula taj program, koji je otvarao put do boravišnih viza za one koji investiraju najmanje dva miliona funti, usljed zabrinutosti Londona zbog upliva nezakonitog ruskog novca.

Rojters podsjeća da je vlada prvi put zatražila preispitivanje viznog programa 2018. godine nakon trovanja dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skriplja u Britaniji. Nakon što su otkrića istrage godinama držana u tajnosti, vlada je juče pred parlamentom objavila detalje.

Tokom sedam godina u periodu između 2008. i 2015. godine, koje se nazivaju erom “slijepog vjerovanja”, provjere porijekla bogatstva su bile minimalne, a osobama koje apliciraju za zlatnu vizu nije bio potreban bankovni račun u Velikoj Britaniji i nije bilo konkretnih provjera u vezi sa pranjem novca

”Istragom slučajeva utvrđena je mala manjina pojedinaca u vezi sa viznim programom za koje je postojao potencijalno visoki rizik da su bogatstvo stekli korupcijom ili drugim nezakonitim finansijskim aktivnostima, ili da su učestvovali u ozbiljnom i organizovanom kriminalu”, navela je u saopštenju britanska ministarka za unutrašnju bezbjednost Suela Brejverman.

Program zlatnih viza, koji je prvo uveden 2008. godine, bio je popularan među bogatim ljudima iz Rusije, Kine i sa Bliskog istoka. Ruski oligarsi i kineski preduzetnici pohrlili su u London tokom prethodne dvije decenije, kupujući sve od velelepnih vila do fudbaskih klubova.

Izvještaj o programu zlatnih viza predstavljen je u britanskom parlamentu
Izvještaj o programu zlatnih viza predstavljen je u britanskom parlamentufoto: Beta/AP

Tokom sedam godina u periodu između 2008. i 2015. godine, koje se nazivaju erom “slijepog vjerovanja”, provjere porijekla bogatstva su bile minimalne, a osobama koje apliciraju za zlatnu vizu nije bio potreban bankovni račun u Velikoj Britaniji i nije bilo konkretnih provjera u vezi sa pranjem novca, ističe “Gardijan”.

Priliv desetina milijardi funti u investicijama pomogao je Londonu da očuva svoju poziciju jedne od vodećih svjetskih finansijskih prijestonica. Međutim, vlada je zabrinuta zbog porijekla bogatstva, naročito sada nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prema programu, stranci koji su investirali dva miliona funti u imovinu u Britaniji mogli su se prijaviti za stalnu boravišnu vizu nakon pet godina u zemlji. Investicijom od 10 miliona funti prijava je bila moguća nakon dvije godine.

Brejvermanova je rekla da je istragom utvrđeno da je program “privukao nesrazmjeran broj prijava državljana zemalja koji su identifikovani u okviru britanske nacionalne procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma”.

Vlada je odbila da iznese procjene koliko viza je izdato onima sa kriminalnom prošlošću, ali je Brejvermanova kazala da je 10 neimenovanih oligarha koji su pod sankcijama nakon ruske invazije na Ukrajinu među onima koji su koristili program.

Ukupno je izdato više od 12 000 zlatnih viza, od čega preko 2 500 Rusima, prenosi Rojters. Program je nastavljan čak i nakon što je obavještajni i bezbjednosni odbor parlamenta 2020. godine upozorio da vlada “dočekuje oligarhe otvorenih ruku”.

Opoziciona Laburistička partija je saopštila da je reakcija vlade “potpuno neprimjerena” i da nije odgovoreno na ključna pitanja, uključujući i ono u vezi sa tim koliko viza je ukinuto, koliko je onih koji su dobili državljanstvo, i kolika je bezbjednosna prijetnja od kriminalaca koji su koristili program da uđu u Britaniju.

Portparolka Liberalnih demokrata, Lajla Moran je kazala: “Ovo smrdi na zataškavanje. Godinama, konzervativna vlada obećava da će objaviti rezultate istrage o zlatnim vizama - kako bismo konačno shvatili na koji način su Putinovi poslušnici koristili program da uđu u našu zemlju. Nakon pet godina čekanja, oni nijesu čak ni objavili izvještaj - samo kratko saopštenje o izvještaju. Ovo je farsa”.

Bonus video: