Osmatrački avioni NATO-a biće poslati u Rumuniju da prate ruske aktivnosti

Tri letjelice biće poslate u utorak u vazduhoplovnu bazu kod Bukurešta na zadatak za koji se očekuje da će trajati nekoliko nedjelja, navodi se u saopštenju NATO -a

2713 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

NATO je saopštio da planira da sljedeće nedjelje rasporedi tri osmatračka aviona u Rumuniju radi izviđačkih misija i "praćenja ruskih vojnih aktivnosti" na teritoriji te vojne alijanse.

Avioni za Sistem za nadzor i kontrolu iz vazduha (AWACS), pripadaju floti od 14 takvih letjelica kojima je baza u Njemačkoj.

Tri letjelice biće poslate u utorak u vazduhoplovnu bazu kod Bukurešta na zadatak za koji se očekuje da će trajati nekoliko nedjelja, navodi se u saopštenju NATO -a.

Avioni sistema AWACS "mogu da otkriju avione udaljene stotinama kilometara, što ih čini ključnim za odvraćanje i odbranu NATO -a", rekla je portparolka NATO -a Oana Lungesku.

Tokom rusko-ukrajinskog rata AWACS "redovno patrolira nad Istočnom Evropom i regionom Baltičkog mora kako bi pratio kretanje ruskih ratnih aviona u blizini granica NATO -a" , navodi se u saopštenju.

Pored nadzorne uloge, ti avioni se mogu koristiti za kontrolu vazduhoplovnog saobraćaja, podršku operacijama protiv terorizma ili operacijama evakuacije, kao i za pružanje pomoći tokom prirodnih katastrofa.

Bonus video: