Prigožin "puca" na mjesto ministra odbrane?

Vođa ruskih plaćenika se dodvorava Putinu uspjehom na bojnom polju u Ukrajini

17817 pregleda 14 komentar(a)
Prigožin na sahrani pripadnika Vagnera u decembru 2022., Foto: Beta/AP
Prigožin na sahrani pripadnika Vagnera u decembru 2022., Foto: Beta/AP

Rusija je juče saopštila da su njene snage preuzele kontrolu nad gradom Soledar na istoku Ukrajine, što bi bio rijedak trijumf Moskve nakon višemjesečnih neuspjeha na bojnom polju.

Ukrajinske vlasti su, međutim, saopštile, da se njihove trupe i dalje bore u tom gradu.

Ako se potvrdi, osvajanje Soledera bi osnažilo imidž ultranacionalističkog vođe plaćenika Jevgenija Prigožina, čija se Vagner grupa boraca po ugovoru, uključujući osuđenike regrutovane iz zatvora uz obećanja da će biti pomilovani, usredsredila na borbu u toj oblasti. On je negodovao kada je redovna vojska preuzela zasluge za bitku za Soledar, ne pominjući njegove borce.

Agencija Rojters ocjenjuje da se osnivač najmoćnije ruske plaćeničke grupe nadmeće za naklonost predsjednika Vladimira Putina pripisujući sebi zasluge za osvajanje Soledara.

Kontrola nad rudarskim gradom oživljava planove Rusije da osvoji više teritorije na istoku Ukrajine nakon višestrukih poraza.

Prigožin (61), koji je pod sankcijama Zapada i predstavlja se kao nemilosrdni patriota, pozirao je u uniformi sa svojim ljudima u rudniku soli duboko ispod Soledara i rekao da se bore sami, što su vojni zvaničnici demantovali.

Prigožin sa pripadnicima Vagnera
Prigožin sa pripadnicima Vagnerafoto: Reuters

Rusko ministarstvo odbrane je zauzimanje grada pripisalo ruskim trupama i avijaciji ne pominjući ulogu Vagnera.

U komentarima očigledno uperenim protiv ruskog vojnog establišmenta, Prigožin se juče žalio na "unutrašnje sukobe, korupciju, birokratiju i zvaničnike koji žele da ostanu na svojim pozicijama" i stalne pokušaje da se Vagneru "ukrade pobjeda".

Ministarstvo je kasno juče izdalo drugo saopštenje kako bi "pojasnilo" situaciju i priznalo ulogu Vagner grupe.

"Što se tiče direktnog juriša na djelove Soledara koje su okupirale oružane snage Ukrajine, ovaj borbeni zadatak je uspješno realizovan hrabrim i nesebičnim dejstvima dobrovoljaca iz Vagnerovih jurišnih odreda", navedeno je u saopštenju.

Neki komentatori kažu da bi Prigožin, koji je u sutonu Sovjetskog Saveza bio u zatvoru zvog krađe, jednog dana mogao biti imenovan za ministra odbrane. Međutim, nije potpuno jasno koliko je biznismen iz Sankt Peterburga "porastao" u očima Putina, koji nastoji da uravnoteži frakcije strategijom zavadi pa vladaj, piše Rojters.

"Novi heroj"

Istaknute Putinove pristalice, od kojih neke imaju pristup ruskom lideru, uporedili su Prigožinov napredak sa onim što smatraju manje impresivnim učinkom redovne vojske.

Sergej Markov, bivši savjetnik Kremlja, pozdravio je šefa plaćenika kao "novog heroja".

"I Prigožin ima mane. Ali vam neću govoriti o njima. Zato što su Prigožin i Vagner sada nacionalno blago Rusije. Oni postaju simbol pobjede", napisao je Markov u svom blogu, rekavši da bi država trebalo da im da više resursa.

Vagnerov centar u Sankt Peterburgu
Vagnerov centar u Sankt Peterburgu foto: Reuters

Margarita Simonjan, urednica državnog televizijskog kanala RT i bliska Kremlju, zahvalila se Prigožinu za Soledar.

Abas Galjamov, bivši pisac govora za Kremlj, ocijenio je u svom blogu da Prigožin manevriše za slučaj da Putin smijeni ministra odbrane Sergeja Šojgua (67).

Putin je rekao da grupa Vagner ne predstavlja državu i da ne krši ruski zakon te da ima pravo da radi i promoviše svoje poslovne interese bilo gdje u svijetu.

Jedan od vojnih blogera koji pomažu u oblikovanju ruskog viđenja sukoba, uporedio je Prigožina sa rimskim centurionom koji ima odobrenje da djeluje iznad i izvan zakona da bi ostvario Putinove ciljeve.

"Još par uspješnih operacija grupe Vagner i onlajn glasanja koja predlažu Prigožina za ministra odbrane više neće biti fantazija", rekao je Živov Z.

Međutim, Igor Girkin, ruski nacionalista i bivši oficir Federalne službe bezbjednosti koji je pomogao u pokretanju rata u Donbasu 2014. i pod sankcijama je SAD, kaže da Prigožin ne mari za živote svojih ljudi. On je takođe rekao da osvajanje Soledara i obližnjeg Bahmuta neće imati vojni značaj.

Prigožin, kojem su zapadni mediji dali nadimak Putinov kuvar zato što je nekad držao restoran u Sankt Peterburgu gdje je Putin bio čest gost, ima puno toga da dobije ili izgubi, ocjenjuje Rojters.

Prigožin ima puno da dobije ili izgubi: sa Putinom 2011.
Prigožin ima puno da dobije ili izgubi: sa Putinom 2011.foto: Reuters

Mora da razmotri sopstvenu budućnost u vrijeme meteža, kao i komercijalne interese Vagnera, za koji ruski zvaničnici kažu da ima vojne i rudarske ugovore u Africi i aktivan je u Siriji. On takođe ima ogromnu ketering kompaniju koja ima ugovore sa Kremljom, kao i farme trolova i medijske kuće.

"U suštini, on je privatni biznismen koji uveliko zavisi od toga kako su strukturisani njegovi odnosi sa vlastima. To je veoma ranjiva pozicija", kazala je analitičarka Tatjana Stanovaja.

Rusija je dozvolila Prigožinu da regrutuje desetine hiljada osuđenika iz zatvora za Vagner, koji prema riječima američkih zvaničnika ima 50.000 pripadnika, i dopustila mu da ih opremi tenkovima, avionima i protivraketnim sistemima.

Kremlj takođe nije reagovao dok je Prigožin kritikovao vojni vrh, iako neki zapadni vojni analitičari smatraju da postavljanje najvišeg generala da upravlja ratom u Ukrajini ima za cilj da balansira njegov uticaj.

Stara garda protiv osovine Prigožin-Surovikin?

Vašingtonski Institut za studije rata vidi imenovanje načelnika generalštaba, generala Valerija Gerasimova, umjesto generala Sergeja Surovikina, kao pokušaj Kremlja da "potvrdi primat ruskog ministarstva odbrane u unutrašnjoj borbi za prevlast", oslabi uticaj njegovih neprijatelja i pošalje signal Prigožinu i drugima da smanje kritike, prenio je AP.

Prigožin je više puta kritikovao Gerasimova, glavnog arhitektu ruske operacije u Ukrajini, i smatrao ga odgovornim za vojne poraze, dok je hvalio Surovikina.

Šojgu i Gerasimov
Šojgu i Gerasimovfoto: Reuters

"Gardijan" navodi da su Prigožin i Surovikin saveznici koji se, kako mnogi vjeruju, nadaju da će uzdrmati pozicije Gerasimova i Šojgua.

Ser Lorens Fridman, autor "Komande", knjige o politici vojnih operacija, rekao je: "Moja pretpostavka je da je to potez stare garde protiv onoga što se vidi kao osovina Prigožin-Surovikin".

To bi značilo da Putin pokušava da balansira tenzije između Vagnera i redovne vojske, a ne da pokušava da osmisli novu vojnu strategiju.

Kremlj ima "zaštitne mjere"

Prije ruske invazije, Prigožin je demantovao povezanost sa Vagnerom. U septembru je priznao da je 2014. osnovao tu plaćeničku grupu.

Iako su odnosi grupe sa ruskim ministarstvom odbrane ponekad javno zategnuti, neki zapadni vojni analitičari sumnjaju da je Vagner blisko povezan sa njim.

Leonid Nevzlin, bivši rukovodilac naftne kompanije Jukos koja tvrdi da ju je ruska država nezakonito prisvojila, rekao je ove nedjelje da postoji rizik da se Vagner otme kontroli Kremlja.

Izvor blizak ruskim vlastima, koje je insistao na anomimnosti jer nije ovlašten da govori za medije, rekao je Rojtersu da Kremlj vidi Prigožina kao korisnog operativca, ali da ima mjere zaštite kada su u pitanju lideri oružanih grupa.

"Postoji gornja granica (rasta) i uspostavljeni mehanizmi", rekao je taj izvor, koji je odbio da saopšti više detalja.

Bonus video: