Počela proširena američka obuka u Njemačkoj za pripadnike ukrajinskih snaga

Cilj je da se pripremi bataljon od oko 500 vojnika i vrati na front za borbu sa Rusima u narednih pet do osam nedjelja

4746 pregleda 5 komentar(a)
Ukrajinski vojnik na frontu kod Soledara, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnik na frontu kod Soledara, Foto: Reuters

Američka vojska počela je juče proširenu borbenu obuku ukrajinskih snaga u Njemačkoj, sa ciljem da se pripremi bataljon od oko 500 vojnika i vrati na front za borbu sa Rusima u narednih pet do osam nedjelja, rekao je general Mark Mili, načelik združenog generalštaba vojske SAD.

Mili, koji danas planira da posjeti poligon za obuku u Grafenveru, da iz prve ruke vidi kako se odvija program, je rekao da su vojnici koji su na obuci napustili Ukrajinu prije nekoliko dana.

U Njemačkoj ima oružje i opreme za njihovu upotrebu. Do sada je Pentagon odbijao da saopšti kada će ta obuka početi.

Takozvana kombinovana oružana obuka ima za cilj da usavrši vještinu ukrajinskih snaga da budu bolje pripremljene, da pokrenu ofanzivu ili odgovore na pojačane ruske napade. Oni će naučiti kako bolje da se kreću i usklađuju jedinice u borbama, koristeći kombinovane artiljerijske, oklopne i kopnene snage.

U razgovoru sa dva novinara koja su sa njim juče putovala u Evropu, Mili je rekao da će obuka, kombinovana sa upotrebom novog oružja, artiljerije, tenkova i drugih vozila upućenih u Ukrajinu, biti ključ da pomogne ukrajinskim snagama da povrate teritoriju koju je Rusija zauzela u ratu koji traje skoro 11 mjeseci.

„Ta podrška je zaista važna za Ukrajinu da može da se brani“, rekao je Mili.

Naveo je da je cilj da sve najavljene isporuke oružja i opreme Ukrajini budu takve da novoobučene snage mogu da ga koriste i prije početka proljećnih kiša, ocjenujući da bi to „bilo idealno“.

Nova obuka sprovodi se u vrijeme kada se ukrajinske snage suočavaju sa snažnim borbama u istočnoj oblasti Donjeck, gdje ruska vojska tvrdi da je zauzela mali grad Soledar. Ukrajina tvrdi da se njene snage i dalje bore za taj grad, ali ako ruske snage preuzmu Soledar, to će im omogućiti da se približe većem gradu Bahmutu, gdje se vode borbe mjesecima.

Rusija je sprovela brojne raketne napade širom Ukrajine, uključujući na Kijev, sjeveroistočni grad Harkov i jugoistočni grad Dnjepar, gdje je broj stradalih u udaru na stambenu zgradu porastao na 30.

Mili je rekao da treba da se osigura da obuka ide dobro i da vidi da li je još nešto potrebno. dodao je da takođe treba da se obuka dobro uklopi s isporukama opreme.

Do sada su SAD bile usmjerene da Ukrajini obezbede ono što im je najpotrebnije i posebno kako da koriste široki spektar zapadnih oružanih sistema koji stižu u tu zemlju.

SAD su već obučile više od 3.100 ukrajinskih vojnika o tome kako da koriste i održavaju neko oružje i opremu, uključujući haubice, oklopna vozila i raketne sisteme Himars. Druge zemlje takođe sprovode obuku za oružje koje isporučuju.

Bonus video: