Nakon 30 godina bjekstva: Uhapšen Mateo Mesina Denaro, glavni šef sicilijanske mafije

Italijanske vlasti za njim su tragale još od ubistva sudije Đovanija Falkonea

45074 pregleda 25 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nakon tridesetogodišnjeg bjekstva uhapšen je glavni šef sicilijanske mafije Mateo Mesina Denaro, za kojim su vlasti Italije tragale još od ubistva sudije Đovanija Falkonea, prenose tamošnji mediji.

ANSA je objavila da su istragom koja je dovela do hapšenja "kuma" mafije koordinirali tužilac iz Palerma Mauricio de Lucia i zamjenik tužioca Paolo Guido.

Denaro je uhapšen u privatnoj klinici u Palermu. Slovi za vrhovnog kuma Koza Nostre, jedne od najvećih mafišaških organizacija sa Sicilije.

Pozivajući se na izjavu komandanta Ros karabinjera Paskvala Angelosanta, ANSA prenosi da je Denaro otišao u privatnu kliniku "kako bi bio podvrgnut terapiji", gdje je i uhapšen. Dodaju da su hapšenje izvršili ljudi iz specijalne grupe zajedno sa GIS-om i teritorijalnim komandama.

"Danas je uhapšen, čime je konačno okončan njegov decenijski bijeg. Rekordni bjegunac poput njegovih vjernih saveznika Tota Riine, koji je 23 godine izbjegavao lisice, i Bernanda Provenzana, koji je uspio izbjeći zatvor 38 godina", prenosi ANSA.

Mateo Mesina Denaro
foto: Wikimedia Commons/Italijanska policija

Palermotoday prenosi da je Denaro uhapšen na klinici Madalena u ulici Via San Lorenco. "Od ranih jutarnjih sati, bolnica je okružena karabinjerima iz Rosa koji su spriječili pristup i izlazak iz ustanove", objavili su. Oni navode da je stotinjak specijalca u akciju krenulo sa kapuljačama.

U bjekstvu je od 1993. godine nakon bombaškog napada u kojem su ubijeni Đovani Falkone i Paolo Borselino (1992.) zbog čega je u odsustvu osuđen na doživotnu robiju, jer ga optužuju da je jedan od idejnih tvoraca zločina.

Falkone, njegova supruga i tri člana njegove policijske pratnje ubijeni su 23. maja 1992. godine kada su im automobile digli u vazduh na auto-putu dok su se vozili do Palerma sa obližnjeg aerodroma.

Borselino i pet članova njegove pratnje, ubijeni su dva mjeseca kasnije, u eksploziji automobila bombe dok je prelazio ulicu u Palermu, ispred kuće njegove majke.

Liderom Koza Nostre označavaju ga od hapšenja Bernarda Prevencana u aprilu 2006. godine i Salvatorea Lo Pikola u novembru 2007. godine. Ipak, kao vrhovni šef ili glavni kum, Mesina je označen nakon smrti Bernarda Prevencana 2016. godine i Salvatorea Rina godinu kasnije.

Njegov otac, Frančesko Mesina Denaro, poznat kao Don Sisio, takođe je bio jedan od šefova mafijaške komisije regije Trapani. Prema medijskim navodima, prvo ubistvo počinio je sa 18 godina, a dovode ga u vezu sa najmanje 50 likvidacija.

Bonus video: