Šolc prihvatio ostavku Lambreht, ime novog ministra odbrane Njemačke biće ozvaničeno u utorak

Njena ostavka dolazi u osjetljivom trenutku kada je Šolc pod pojačanim pritiskom da napravi još jedan značajan korak u njemačkoj vojnoj pomoći Ukrajini odobravanjem slanja borbenih tenkova Leopard 2

4989 pregleda 3 komentar(a)
Labreht, Foto: Reuters
Labreht, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.01.2023. 12:08h

Njemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht, oslabljena nizom omaški, podnijela je danas ostavku kancelaru Olafu Šolcu, navela je ona u saopštenju koje su prenijeli medijima.

Ubrzo nakon toga, njemački mediji su objavili da je Šolc pihvatio ostavku, a da će ime novog ministra odbrane biti ozvaničeno sjutra (utorak), prenosi Rojters.

Da je Šolc prihvatio ostavku Lambreht potvrdio je portparol vlade.

Na to pitanje portparol je na konferenciji za novinare kratko rekao - "da", objavio je Rojters.

Lambreht (57) je bila ministarka odbrane od dolaska Šolca za kancelara u decembru 2021.

"Višemjesečno usmjerenje medija na moju ličnost ne dozvoljava da se uspostave odnosi i objektivni razgovori o vojnicima, Bundesveru (njemačkoj vojsci) i smjerovima bezbjednosne politike u interesu njemačkih građana" navela je Lambreht u saopštenju.

Ona je dodala da vrijedni rad vojnika i mnogih ljudi u njenom ministarstvu moraju da budu u prvom planu.

Kritičari su govorili da taj položaj prevazilazi njene kapacitete, ali je Šolc ostao uz nju.

Pritisak je porastao nedavno, poslije loše procijenjene novogodišnje video poruke prenijete preko društvenih mreža. U toj poruci ona je pomenula rat u Ukrajini uz zvuke vatrometa u pozadini.

Njena ostavka dolazi u osjetljivom trenutku kada je Šolc pod pojačanim pritiskom da napravi još jedan značajan korak u njemačkoj vojnoj pomoći Ukrajini odobravanjem slanja borbenih tenkova Leopard 2.

Ranije ovog mjeseca Njemačka je pristala da isporuči Kijevu 40 oklopnih vozila Marder i protivvazdušni sistem Patriot.

Dojče vele prenio je tokom vikenda pisanje njemačkih medija da ministarka Lambreht planira se povuče sa funkcije. List "Bild" izvijestio je da je ideja o ostavci potekla od Lambrehtove zato što smatra da je u ministarstvu odbrane "potreban novi početak".

Kako prenosi "Bild", u krugovima vlade i Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) već se razgovaralo o novoj osobi na toj funkciji, a dobre šanse bi imala povjerenica Bundestaga za odbranu Eva Hegl.

Opoziciona konzervativna Unija (CDU i CSU) je više puta tražila ostavku ministarke. Kritičari su je optuživali za sporu nabavku za Bundesver ili nedostatak stručnosti, ali i zbog njenih pojedinih navoda u javnosti.