Kraj mita o Koza nostri

Hapšenjem Matea Mesine Denara, posljednjeg „kuma“, zadat je težak udarac ionako oslabljenoj sicilianskoj mafiji koju su na tržištu droge potisnule druge kriminalne grupe, uključujući i kalabrijsku Ndrangetu

13718 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hapšenje sicilijanskog mafijaškog bosa Matea Mesine Denara predstavlja snažan udarac za mitologiju Koza nostre, svrgavanjem simbola otpora grupe pred naporima policije da razbije organizovani kriminal.

Mesina Denaro, 60, bio je najtraženiji mafijaški bos u Italiji i nalazio se u bjekstvu tri decenije. U odsustvu je osuđen na doživotni zatvor zbog uloge u ubistvima antimafijaških tužilaca Đovanija Falkonea i Paola Borselina.

Njegovo hapšenje je uslijedilo 30 godina nakon što je policija uhvatila Salvatorea Tota Rinu i predstavlja posljednji korak u naporima za raskrinkavanje vođa mafijaškog klana, navodi Rojters.

Eksperti tvrde da je Koza nostra, koja je postala slavna i zahvaljujući filmovima „Kum“, oslabljena kriminalna grupa suočena sa brojnim poteškoćama, uključujući i konkurenciju na izuzetno unosnom tržištu droge.

Mada Koza nostra zadržava kontrolu na svojoj sicilijanskoj teritoriji i kapacitet da se infiltrira u širu ekonomiju, u trgovini drogom potisnule su je druge grupe poput kalabrijske Ndrangete, navodi britanska agencija.

„Mesina Denaro je bio posljednji kum, on je predstavljao sve tajne Koza nostre. Ovo je kraj jednog mita i organizacija će morati da se nosi sa tim“, kazala je Ana Serđi, ekspertkinja za organizovani kriminal na Eseks univerzitetu u Engleskoj.

Sicilijanski mafijaški bosa Mateo Mesina Denaro
Sicilijanski mafijaški bosa Mateo Mesina Denarofoto: Reuters

Serđijeva je kazala da nije jasno ko će zamijeniti Mesina Denara u sve više podijeljenoj mafiji. „Ako Koza nostra želi da ponovo izgradi liderstvo kakvo je imala u prošlosti, potrebne su joj direktive, ali više nema velikih šefova“, kazala je Serđijeva za Rojters, dodajući da očekuje da grupa pokuša da obnovi veze sa klanovima u Sjedinjenim Državama.

Mesina Denaro je bio među organizatorima bombaške strategije Koza nostre početkom 1990-ih koja je izazvala nacionalni bijes i primorala političare da djeluju, uvodeći niz antimafijaških zakona i sprovodeći stotine hapšenja.

„Ta objava rata“ državi svako je značila slabljene organizacije, što je išlo u korist drugim grupama poput Ndrangete“, kazao je Federiko Kafijero de Raho, bivši tužilac protiv mafije i poslanik iz opoziconog Pokreta pet zvjezdiva.

Sve što bi Mesina Denaro mogao otkriti o aktivnostima grupe – uključujući i bombaške napade 1993. u Firenci, Rimu i Milanu u kojima je stradalo 10 osoba – može dovesti do novog velikog razvoja događaja.

Rina i Bernardo Provencano, dva glavna šefa klana Korleonezi, odbili su da razgovaraju sa istražiteljima nakon hapšenja, ali su drugi važni članovi organizacije prekršili kodeks ćutanja.

Federiko Vareze, profesor kriminologije na Oksfordu, kazao je za Rojters da činjenica da je Mesina Denaro, koji je rođen u jednom gradu na zapadu Sicilije, uhapšen u Palermu dosta govori o tome kako Koza nostra i dalje funcioniše.

„Mafije zapravo nijesu globalne, fluidne“, kazao je on za Rojters. „Suprotno od toga, one su veoma ukorijenjene na svojoj terioriji i bjegunci koji žele da zadrže neku vrstu kontrole i ulogu u organizaciji drže se blizu mjesta gdje one djeluju“.

Bonus video: