Berlin pod pritiskom da odobri slanje „leoparda” Kijevu

Zapad razmatra isporuku njemačkih borbenih tenkova Ukrajini, za koje ukrajinske vlasti tvrde da su im neophodne za proboj ruskih linija

14955 pregleda 25 komentar(a)
Njemačka je sredinom decembra isporučila Slovačkoj “leopard”  tenkove nakon što je ta zemlja donirala borbena vozila Ukrajini, Foto: Rojters
Njemačka je sredinom decembra isporučila Slovačkoj “leopard” tenkove nakon što je ta zemlja donirala borbena vozila Ukrajini, Foto: Rojters

Njemački kancelar Olaf Šolc, koji je juče prihvatio ostavku ministarke odbrane Kristin Lambreht je pod sve većim pritiskom da odobri povećanje međunarodne podrške Ukrajini tako što će dozvoliti izvoz borbenih tenkova “leopard 2”, na početku nedjelje koja će vjerovatno biti ključna za planove zapada da dodatno naoruža Kijev.

Njemačka se, kako ističe Rojters, do sada odupirala tom potezu navodeći da Ukrajinu treba snabdjeti zapadnim tenkovima samo ukoliko postoji dogovor među glavnim saveznicima Kijeva, naročito Sjedinjenim Državama.

Olaf Šolc
foto: REUTERS

Zapadni zvaničnici žele da naprave ravnotežu omogućavajući Ukrajini da se brani a da je pritom ne snabdijevaju oružjem koje bi ohrabrilo Kijev da napadne Rusiju ili uvuče NATO u konflikt sa Moskovom.

Ukrajina tvrdi da bi ključ za izlazak iz zastoja na frontu bili zapadni borbeni tenkovi i oklopna vozila jer bi omogućili njihovim snagama da probiju ruske linije.

Odobrenje Berlina

Izvoz tenkova “leopard” zahtijeva odobrenje njemačke vlade, kako druge zemlje koje imaju takve tenkove ne bi mogle da ga šalju Ukrajini bez odobrenja. Pojedini njemački zvaničnici su nagovijestili blaži stav uoči sastanka sa saveznicima Ukrajine u petak u Ramštajnu u Njemačkoj gdje će vlade objaviti nova obećanja vojne podrške Kijevu.

Zamjenik njemačkog kancelara Robert Habek, čije je ministarstvo ekonomije zaduženo za odobravanje odbrambenog izvoza, kazao je u četvrtak da Njemačka ne treba da stoji na putu državama koje žele da pošalju “leoparde” Ukrajini.

To bi značilo zeleno svjetlo za države poput Poljske, koja je saopštila da želi da napravi takav korak u okviru koalicije.

Šolc još nije saopštio da li dijeli Habekov stav ili će dozvoliti Njemačkoj da pošalje svoje “leoparde” Ukrajini.

Zašto zapad do sada nije slao borbene tenkove Ukrajini?

Zapadni zvaničnici žele da izbjegnu da budu direknije uvučeni u rat, ističe Rojters i podsjeća da to što je Moskva osudila eskalaciju u snabdijevanju oružjem Ukrajine, to nije imalo nikakve vojne posljedice za Zapad. Usljed toga, vlade su otvorenije za ideju slanja tenkova. Do sada, Ukrajina se oslanjala primarno na tenkove T-72 iz sovjetske ere.

Ukrajina tenkovi
foto: REUTERS

Pojedini zapadni zvaničnici su izrazili još jednu bojazan - da bi Rusija, pa čak i Kina, mogle doći u posjed naprednijeg zapadnog naružanja koje se nalazi u Ukrajini, što bi omogućilo Moskvi ili Pekingu da ukradu zapadnu vojnu tehnologiju.

Zašto Ukrajina želi “leoparde 2”?

Tenk “leopard” se smatra jednim od najboljih na zapadu. Njemačka odbrambena kompanija “Kraus - Mafei Vegman” je napravila preko 3500 “leopard 2” tenkova od početka proizvodnje 1978.

Tenk je težak više od 60 tona, ima glatku cijev kalibra 120 mm i može da pogodi ciljeve na udaljenosti do pet kilometara. Oko 20 država ima tenkove “leopard 2”, što znači da svaka od njih može poslati neke od svojih tenkova Ukrajini. Među državama koje imaju leoparde su Kanada, Danska Finska, Holandija, Norveška, Austrija, Poljska, Španija, Švedska i Turska.

Koliko ima “leoparda” ima na raspolaganju?

”Leopard 2” je jedan od najkorištenijih zapadnih tenkova. Međutim generalno, tri decenije nakon kraja Hladnog rata, tenkova i drugog teškog naoružanja nema dovoljno u većem dijelu Zapada. Mnoge države su drastično smanjile naoružanje nakon pada komunizma.

Njemačka danas ima oko 350 tenkova “leopard 2”, u poređenju sa oko 4000 borbenih tenkova koliko je imala na vrhuncu Hladnog rata, kazao je za Rojters njemački vojni ekspert Karl Šulce. Istovremeno, skoro je nemoguće kupiti veliku količinu tenkova “leopard 2” u kratkom roku.

Njemačkoj odbrambenoj industriji je zakonom zabranjeno da ih proizvodi za zalihe. Države koje naruče nove tenkove treba da budu spremne da čekaju dvije do tri godine na isporuku. Čak i ako se proizvodnja ubrza, eksperti tvrde da bi bile potrebne najmanje dvije godine da prvi tenkovi izađu iz fabrike.

Druge vrste zapadnih borbenih tenkova

Sjedinjene Države imaju hiljade “M1 abrams” tenkova koje proizvodi kompanija “Dženeral dajnamiks”, međutim, oni nisu pogodni za Ukrajinu jer ih pokreću gasnoturbinski motori. “Potrošnja kerozina kod ‘abramsa’ je toliko visoka da Ukrajina ne može da ga koristi u trenutnim ratnim okolnostima snabdijevanja”, kaže Šulce.

”Leopard 2” pokreće ekonomičniji motor koji sagorijeva dizel, koji je lakše nabaviti od kerozina. Britanija razmatra da pošalje Ukrajini tenkove “čelindžer 2”, objavili su mediji.

Francuska koristi “lekler” tenkove, a Pariz se nije izjasnio da li je voljan da pošalje tenkove Ukrajini.

Bonus video: