U Dnjepru stradale 44 osobe, među kojima je i petoro djece; Ruske vlasti kažu da kontrolišu Soledar

- Rat u Ukrajini - 328. dan

- Rusija je u petak saopštila da su njene snage preuzele kontrolu nad Soledarom, ali je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao kasnije da se borbe za Soledar i druge istočne gradove nastavljaju

28130 pregleda 29 komentar(a)
Detalj ispred uništene zgrade u Dnjepru, Foto: Reuters
Detalj ispred uništene zgrade u Dnjepru, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2023. 21:46h
Završeno
17:14h

Nekoliko sati nakon napada u subotu, Arestovič je rekao da se čini da je na zgrade pala raketa koju je oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana.

14:21h

"Detalji o vojnoj ekspanziji tek treba da budu finalizovani"

13:43h

Konačan broj stradalihu ruskom raketnom udaru na stambenu zgradu u Dnjepru na jugoistoku Ukrajine dostigao 44, saopštili su u utorak zvaničnici, objavio je AP.

"Među poginulima u subotnjem napadu je i petoro djece, dok je 79 ljudi povrijeđeno, rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Udar u Dnjepru bio je najsmrtonosniji napad na jednom mjestu na civile od proljeća.

11:52h

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je u Davosu imao sastanak sa zamjenikom njemačkog kancelara Robertom Habekom i da je u razgovoru sa njim došlo do "pozitivne odluke" oko transfera oružja u Ukrajinu.

11:10h

Više od sedam hiljada civila ubijeno je u Ukrajini od početka ruske invazije, saopštila je Kancelarija Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR).

Kako se dodaje, većina ih je poginula od eksplozivnog oružja, odnosno u napadima teškom artiljerijom, raketnim i vazdušnim napadima, prenosi Al Džazira Balkans.

Iz OHCHR je saopšteno da je potvrđena smrt 7.031 civila, ali da vjeruju da je pravi broj žrtava znatno veći, s obzirom na nedostupnost nekih područja gdje se vode borbe.

Većina zabilježenih smrti desila se u područjima pod kontrolom Kijeva 6.536, na područjima pod kontrolom Rusa 495, a OHCHR nije navodio ko je odgovoran za žrtve.

Ukrajina je saopštila da bi broj ubijenih civila mogao biti u desetinama hiljada, dok obje države negiraju da su im civili mete.

08:49h

Vlasti koje je postavila Rusija u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka saopštile su da kontrolišu Soledar, ponavljajući svoju raniju tvrdnju o gradu rudniku soli u kojem su se vodile intenzivne borbe.

„Na teritoriji Donjecke Narodne Republike ruske trupe su oslobodile Soledar“, navodi se u objavi na Telegramu, prenosi Rojters.

Rusija je u petak saopštila da su njene snage preuzele kontrolu nad Soledarom, ali je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao kasnije da se borbe za Soledar i druge istočne gradove nastavljaju.

Bonus video: