Ursula fon der Lajen u Davosu: Nepokolebljiva podrška Ukrajini

"Naša nepokolebljiva podrška Ukrajini nikada neće posustati", poručila je Fon der Lajen

9966 pregleda 4 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Evropa će nastaviti da podržava Ukrajinu "koliko god bude potrebno" u odnosu sa Rusijom, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

"Naša nepokolebljiva podrška Ukrajini nikada neće posustati", poručila je Fon der Lajen.

Ona je dodala da se ta pomoć ogleda u "ponovnom uspostavljanju snabdijevanja električnom energijom, grijanjem i vodom, kao i u pripremama za dugoročne napore za obnovu" zemlje.

Obraćajući se učesnicima Foruma u Davosu, Ursula fon der Lajen je rekla da će Evropska komisija pripremiti zakone za industrije bez emisije gasova sa efektom staklene bašte, podstičući zelene tehnologije.

"Nova uredba će postaviti jasne ciljeve u cilju čiste tehnologije do 2030. Cilj će biti fokusiranje investicija na strateške projekte duž lanaca snabdijevanja, kao i pojednostavljivanje i ubrzavanje procedura za odobrenje novih proizvodnih lokacija", rekla je predsednica Evropske komisije.

Ona je takođe osudila "agresivne pokušaje" privlačenja industrijskih kapaciteta iz Evrope "ka Kini i drugdje", posebno u oblasti tehnologija čiste energije.

Ursula fon der Lajen je dodala da Evopska unija neće oklijevati da otvori istrage ako smatra da su evropska tržišta ugrožena takvim subvencijama.

Bonus video: