Bivši pripadnik Vagnera ima status svjedoka

Andrej Medvedev, koji se u Ukrajini borio kao član plaćeničke grupe, pobjegao je u Norvešku gdje u strahu za svoj život traži azil

29264 pregleda 23 komentar(a)
Andrej Medvedev, Foto: Reuters
Andrej Medvedev, Foto: Reuters

Bivši komandant ruske Vagner plaćeničke grupe koja se borila u Ukrajini kazao je da je pobjegao u Norveešku i da traži azil strahujući za svoj život nakon što je svjedočio ubistvu i zlostavljanju ruskih zatvorenika dovedenih na front.

Andrej Medvedev, koji se pridružio Vagneru 6. jula 2022 sa četvoromjesečnim ugovorom, kazao je na snimku objavljenom na sajtu Gulagu.net grupe za zaštitu ljudskih prava da je prešao sjevernu arktičku granicu u Norvešku prije nego što ga je uhvatila norveška policija.

Medvedev je prvi poznati vojnik iz Vagner grupe koji se borio u Ukrajini i koji je pobjegao u inostranstvo, ističe „Gardijan“.

Medvedev, koji je bio siroče i koji se priduružio ruskoj vojsci i služio kaznu u zatvoru prije nego što se pridružio Vagneru, kazao je da se iskrao iz grupe nakon što je bio svjedok ubistva uhvaćenih dezertera iz Vagnera.

"Plašim se smrti u agoniji“, kazao je Medvedev Vladimiru Osečkinu, osnivaču Gulagu.net grupe za zaštitu ljudskih prava, koja je saopštila da je omogućila Medvedevu da napusti Rusiju nakon što im se obratio strahujući za svoj život.

On je kazao da je prešao sniježnu granicu, preskočio bodljikavu žicu i izgjegao granične patrole sa psima, da je čuo čuvare kako pucaju dok je bježao kroz šumu i preko tankog leda u Norvešku.

Lokalna norveška policija je, kako prenosi Rojters, saopštila da je jedan strani državljanin uhapšen u noći sa četvrtka na petak nakon što je nelegalno prešao rusko-norvešku granicu, sjeverno od Arktičkog kruga, i da je tražio azil.

Norveški advokat Medevedeva je kazao da se on sada nalazi u „oblasti Osla“.Ono što je važno za Medvedeva jeste da imigracione vlasti što je prije moguće utvrde njegov status“, kazao je za Rojters advokat Bindjulf Risnes.

Norveška nacionalna kriminalna policija, Kripos, koja se bavi istraživanjem ratnih zločina navela je u četvrtak da želi da ispita Medvedeva. „On je objasnio da je bio dio Vagner grupe, a za Kripos je interesantno da ima informacije o tom periodu“, navodi se u saopštenju. „Medvedev ima status svjedoka“.

Risnes je kazao da njegov klijent više nije u pritvoru već na „bezbjednom mjestu“ dok se njegov slučaj analizira. „Ako dobije azil u Norvešoj onda će optužbe za nezakoniti ulazak u zemlju automatski biti odbačene“, kazao je Risnes.

"On je kazao da je voljan da priča o njegovom iskustvu u Vgner grupi s ljudima koji istražuju ratne zločine“, dodao je advokat, koji je odbio da navede gdje se Medvedev borio u Ukrajini.

U razgovoru za „Gardijan“ prije nego što je napustio Rusiju Medvedev je detaljno opisao njegovu učešće u borbama na istoku Ukrajine.

"Borio sam se u Bahmutu, komandujući prvim odredom 4. voda 7. jurišnog odreda“, kazao je Mdvedev 20. decembra dodajući da se krio u Rusiji od kako je napustio jedinicu Vagnera.

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin, blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, kazao je da je Medvedev radio za norvešku jednicu Vagnera i da je „maltretirao zatvorenike“.

"Budite oprezni, on je veoma opasan“, naveo je Prigožin u saopštenju koje je objavila njegova portparolka. U saopštenju nije komentarisao tvrdnje o ubistvma ili zlostavljanju zatvorenika“.

U intervjuima za Gulagu, Medvedev je kazao da je bio nezadovoljan nakon što je Vagner produžavao njegov ugovor bez odobrenja. Kazao je da je svjedočio ubistvima i zlostavljanju ruskih zatvorenika koje je na front doveo Vagner.

Medvedev je kazao da su gubici bili veliki nakon što je Vagner počeo da šalje veliki broj zatvirenika na ukrajinski front u drugoj polovin 2022. Vagnerova interna bezbjednosna služba sprovodila je ekstremne kazne, kazao je Medvedev. Kazao je da je muškarac čije je pogubljenje maljem u novembru prikazano bio dio njegove jedinice.

Vagner se u saopštenju ne bavi tvrdnjama Medvedeva o kažnjavanju niti o gubicima na frontu, kao ni navodima da je njegov ugovor stalno produžavan.

Prigožin tvrdi da je Vagner efikasna borbena grupa zbog velikog borbenog iskustva, da je dobro snadbjevena, da ima meritokratski komandni sistem u kojem svi mogu doprinijeti i „izuzetnu disciplinu“.

Bonus video: