Volodin: Podrška SAD i NATO Ukrajini vodi svijet u užasan rat

"Ako Vašington i zemlje NATO isporuče oružje koje će se koristiti za napade na gradove i pokušaje zauzimanja naših teritorija, kao što se prijeti, to će voditi do odmazde upotrebom snažnijeg oružja"

3774 pregleda 13 komentar(a)
Volodin, Foto: Reuters
Volodin, Foto: Reuters

Vjačeslav Volodin, predsjednik ruske Dume rekao je da će zapadne isporuke oružja Ukrajini voditi u globalnu katastrofu, a argumente protiv korišćenja oružja masovnog uništenja učiniti neodrživim.

Volodin koji je jak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, dodao je da podrška Sjedinjenih Američkih Država i NATO Ukrajini vodi svijet u "užasan rat".

"Ako Vašington i zemlje NATO isporuče oružje koje će se koristiti za napade na gradove i pokušaje zauzimanja naših teritorija, kao što se prijeti, to će voditi do odmazde upotrebom snažnijeg oružja", napisao je Volodin na Telegramu, a prenosi N1 Hrvatska.

Neodrživi su argumenti, kaže on, da nuklearne sile do sada nisu koristile oružje za masovno uništenje u lokalnim sukobima.

"Neodrživi su zato što se te države nisu suočile sa situacijom u kojoj se prijetilo sigurnosti njihovih građana i teritorijalnoj cjelovitosti zemlje", istakao je Volodin.

Zapadni saveznici su prošle sedmice obećali novu milijarde dolara vrijednu vojnu pomoć Ukrajini, iako nisu uspjeli da uvjere Njemačku da povuče veto na isporuku borbenih tenkova "Leopard".

Berlin oklijeva u slanju svojih tenkova Ukrajini, ali i u odobrenju drugim državama koje ih posjeduju da to učine.

Volodinova izjava uslijedila je nakon slične prijetnje od prošle sedmice Dmitrija Medvedeva, bivšeg ruskog premijera i predsjednika.

Volodin je predsjednik donjeg doma parlamenta od 2016, a prethodno je bio zvaničnik u vladi.

Bonus video: