Najveća čistka ratnog rukovodstva

Ukrajinske vlasti pojačale borbu protiv korupcije koja je dodatno dobila na značaju zbog velike zavisnosti Kijeva od podrške Zapada

28795 pregleda 20 komentar(a)
Vjačeslav Šapovalov, Foto: Beta/AP
Vjačeslav Šapovalov, Foto: Beta/AP

Veliki broj visokih zvaničnika Ukrajine dao je ostavku ili je smijenjen u najvećoj reorganizaciji ratnog rukovodstva od početka ruske invazije prošle godine.

Među ukrajinskim zvaničnicima koji su juče dali ostavku ili su smijenjeni su guverneri Kijevske, Sumske, Dnjepropetrovske, Hersonske i Zaporoške oblasti. Hersonska, Zaporoška i susjedna Dnjepropetrovska oblast su trenutno oblasti linije fronta. Kijevska i Sumska su bile poprišta velikih borbi ranije u ratu.

Među ostalima koji su otišli su zamjenik ministra odbrane, zamjenik tužioca, zamjenik šefa kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog i dva zamjenika ministara odgovorna za regionalni razvoj.

Neki od njih su povezani sa optužbama za korupciju. Ukrajina ima istoriju koruptivne i nestabilne vladavine i nalazi se pod međunarodnim pritiskom da pokaže da može pouzdano rukovati milijardama dolara zapadne pomoći.

Saradnik Zelenskog, Mihailo Podoljak, objavio je na Tviteru: "Predsjednik vidi i čuje društvo. I on direktno odgovara na ključni zahtjev javnosti - pravda za sve".

Ne samo da antikorupcijski sistem funkcioniše, nego političari uče da rade na novi način, rekao je vodeći aktivista borbe protiv korupcije Vitalij Šabunjin

Do čistke je došlo dva dana nakon što je zamjenik ministra za infrastrukturu, Vasil Lozinski, uhapšen i optužen da je otuđio 400.000 dolara iz ugovora za kupovinu generatora, u jednom od prvih velikih koruptivnih skandala koji su izašli u javnost od početka rata prije 11 mjeseci. Istražitelji su takođe pronašli 38.000 dolara keša u njegovom kabinetu.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je zamjenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov, odgovoran za snabdijevanje trupa, dao ostavku kako bi se sačuvalo povjerenje u taj resor nakon, kako je navelo, neistinitih medijskih optužbi za korupciju. Odluka je uslijedila nakon izvještaja u jednom listu da je ministarstvo preplatilo hranu za vojnike, što je ono negiralo.

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa kabineta Zelenskog, objavio je ostavku, takođe ne navodeći razlog. On je pomogao u vođenju predsjedničke izborne kampanje Zelenskog 2019. a skorije je imao ulogu u nadziranju regionalne politike. Lokalni mediji su kritikovali ovog 33-godišnjaka zato što vozi luksuzne automobile tokom invazije. On je negirao krivicu i rekao da su vozila iznajmljena.

Kirilo Timošenko
Kirilo Timošenkofoto: Reuters

Zamjenik državnog tužioca, Oleksij Simonjenko, koji se našao na udaru lokalnih medija zbog odmora sa porodicom u španskoj Marbelji tokom rata, smijenjen je sa funkcije.

Zelenski je u ponedjeljak veče rekao da zvaničnici više neće moći da putuju u inostranstvo u svrhe koje nisu povezane sa radom vlade.

Premijer Denis Šmigalj je na sastanku vlade rekao da Ukrajina ostvaruje napredak u borbi protiv korupcije. "To je sistemski, stalni rad koji je veoma potreban Ukrajini i on je sastavni dio integrisanja sa EU", rekao je.

Vodeći aktivista borbe protiv korupcije, Vitalij Šabunjin, rekao je da je smjena optuženih za korupciju dokaz da novoformirani ukrajinski antikorupcijski sistem funkcioniše, prenio je "Gardijan".

"Ne samo da antikorupcijski sistem funkcioniše, nego političari uče da rade na novi način", rekao je Šabunjin.

On je naveo primjer Lozinskog, čiji je šef, ministar infrastrukture Oleksij Kubrakov, tražio od vlade da ga smijeni sat nakon privođenja i pretresa njegovog kabineta.

Šabunjin je, međutim, kritikovao ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznjikova, zato što je branio i što nije smijenio Šapovalova, njegovog zamjenika zaduženog za logistiku, kada je ukrajinski medij ZN.UA u subotu objavio ugovore koji su pokazali da je cijena neke hrane za vojnike nekoliko puta veća nego u supermarketu.

Reznjikov je rekao da su optužbe dio informacionog napada na ministarstvo i naredio ukrajinskim službama bezbjednosti da istraže od koga su procureli ugovori.

Prećutni dogovor novinara i vlasti

"Gardijan" navodi da je korupcija mučno pitanje za novinare i aktiviste od početka rata. Oni brinu da bi iznošenje dokaza o korupciji moglo naškoditi međunarodnoj podršci ratnim naporima njihove zemlje.

Šabunjin je rekao da je od početka rata sklopljen prećutni dogovor između aktivista i novinara sa vlastima.

"Nećemo kritikovati vlasti kao što smo prije rata, ali vlasti zauzvrat moraju odlučno i brzo reagovati na svaki, čak i mali, slučaj korupcije, kao što su u slučaju Lozinskog. Oni su tu ispunili društevni ugovor. Ali ministarstvo odbrane nije."

Demokratski i republikanski američki poslanici pohvalili su juče vladu Ukrajine zbog brze akcije protiv korupcije i kazali da bi trebalo nastaviti vojnu i humanitarnu pomoć SAD vladi Volodimira Zelenskog.

Njemačka će odobriti slanje tenkova

Zapadne države su se juče približile diplomatskom dogovoru o snabdijevanju Ukrajine značajnim brojem borbenih tenkova.

Njemački časopis "Špigl" je objavio sinoć da je kancelar Olaf Šolc odlučio da pošalje njemačke tenkove "leopard 2" Ukrajini i isto odobri drugim državama, poput Poljske.

Očekuje se da Šolc danas objavi isporuku tenkova Ukrajini, objavio je portal „Politiko“.

Poljska je saopštila da je formalno poslala zahtjev Njemačkoj da joj odobri slanje tenkova "leopard" Ukrajini, što je ostavilo malo prostora vladi u Berlinu da i dalje odgađa dugo očekivanu odluku o ponovnom izvozu tenkova.

Američki zvaničnici su saopštili da i Vašington ide kao tome da pošalje neke svoje tenkove "abrams" Kijevu, u potezu sa ciljem da ohrabri Njemačku da slijedi primjer.

Tenkovi "abrams" se smatraju manje prikladnim za Ukrajinu od "leoparda" zbog velike potrošnje goriva.

Ukrajina mjesecima traži njemačke tenkove, za koje tvrdi da su joj očajnički potrebni kako bi svojim snagama obezbijedila vatrenu moć i pokretljivost da probija rusku odbranu i ponovo osvoji okupiranu teritoriju na istoku i jugu.

Bonus video: