Rusija naredila raspuštanje najstarije NVO za ljudska prava

Moskovska Helsinška grupa optužena je da je sprovodila aktivnosti van regiona Moskve, advokati najavili tužbu

3878 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski sud je u jeku represije protiv posljednjih glasova kritike naredio raspuštanje "Moskovske Helsinške grupe", najstarije nevladine organizacije za odbranu ljudska prava u Rusiji.

Gradski sud Moskve prihvatio je tužbeni zahtjev Ministarstva pravde i naredio raspuštanje te NVO i njeno brisanje iz zvaničnog registra pravnih lica, naveo je sud u saopštenju objavljenom preko Telegrama.

Krajem decembra moskovsko odjeljenje Ministarstva pravde podnijelo je zahjtev za raspuštanje Moskovske Helsinške grupe i zabranu njenih aktivnosti na teritoriji Rusije.

Ta NVO je optužena da je sprovodila aktivnosti van regiona Moskve, čime je kršila svoj regionalni status, odnosno da je slala posmatrače na procese ili svoje članove na događaje u drugim djelovima zemlje.

Advokati nevladine organizacije odmah su najavili žalbu na odluku suda.

„Svaka odluka se može revidirati i nadam se da ću doživjeti dan kada će se Moskovska Helsinška grupa ponovo roditi“, rekao je advokat Genri Reznik po navodima ruske novinske agencije Ria Novosti.

„Moskovska Helsinška grupa“ formirana je 1976. godine da osigura da Sovjetski Savez poštuje obaveze poštovanja ljudskih prava.

Ona je po tome najstarija i najsimboličnija organizacija za odbranu ljudskih prava u Rusiji. Godinama ju je vodila Ljudmila Aleksejeva, sovjetska disidentkinja koja je umrla 2018. godine.

Procedura raspuštanja ove grupe podsjeća na proceduru raspuštanja nevladine organizacije „Memorijal“ prošle zime. „Memorijal“ se takođe bavio odbranom ljudskih prava i sjećanja na žrtave sovjetskog režima.

Bonus video: