Traže zatvorsku kaznu za kritikovanje pripadnika Vagnera

Predsjednik Dume podržao predlog Jevgenija Prigožina da negativni izvještaji i javni istupi protiv njegovih plaćenika budu okarakterisani kao krivično djelo

11046 pregleda 7 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta podržao je predlog osnivača plaćeničke grupe Vagner da proglasi krivičnim djelom javno kritikovanje pripadnika grupe Vagner ili objavljivanje negativnih izvještaja o njima.

Jevgenij Prigožin je uputio taj zahtjev u pismu Vjačeslavu Volodinu, predsjedniku Državne Dume rekavši da želi zatvorske kazne do pet godina za svakoga ko diskredituje njegove ljude.

Vjačeslav Volodin
foto: REUTERS

Volodin je danas naredio podređenima da hitno istraže mogućnost amandmanske dopune krivičnog zakona.

Brza i pozitivna reakcija bliskog saveznika predsjednika Vladimira Putina je novi pokazatelj da Prigožin - bivši ulični prodavac brze hrane i osuđenik - koristi napredovanje njegovih boraca na frontu u Ukrajini kako bi povećao svoj politički uticaj, navodi Rojters.

U još jednom pokazatelju prošle nedjelje, jedan uticajni ruski političar objavio je fotografiju sebe sa maljem, alatom koji je grupa Vagner usvojila kao simbol nakon što je upotrijebljen u ubistvu jednog dezertera prošle godine.

Prigožin je tražio od parlamenta da kriminalizuje sve postupke koji diskredituju njegove borce - među kojima su i osuđenici regrutovani uz obećanje da će dobiti pomilovanja nakon šest mjeseci, iako su prvobitno osuđeni na doživotnu kaznu. Sjedinjene Države procjenjuju da je Vagner regrutovao oko 40 000 osuđenika.

On je, kako prenosi Rojters, takođe zatražio zabranu javnog otkrivanja kriminalne prošlosti osuđenih boraca, nakon medijskih izvještaja o tome kako je služba u Vagneru pružila slobodu ubicama.

Prigožin
foto: REUTERS

U saopštenju parlamenta objavljenom kao odgovor na pismo Prigožina navodi se da su “svi oni koji brane našu zemlju - vojnici, dobrovoljci, mobilisani muškarci i pripadnici privatne vojne kompanije Vagner - heroji”, i da zaslužuju poštovanje.

Postupci koji se tumače kao diskreditovanje redovnih oružanih snaga su već kažnjivi zatvorom do pet godina, dok svjesno širenje “lažnih informacija” o njima povlači maksimalnu kaznu od 15 godina, podsjeća britanska agencija.

Volodin se takođe zalaže za izmjene krivičnog zakona kako bi omogućio vlastima da zaplijene imovinu Rusa koji žive u inostranstvu, a koji javno vrijeđaju Rusiju ili njene oružane snage.

Sjedinjene Države su u petak najavile nove sankcije protiv Vagnera, za koji su navele da predstavlja “transkontinentalnu prijetnju” kroz niz “ozbiljnih kriminalnih aktivnosti”. Prigožin je odgovorio otvorenim pismom u kojem je upitao za šta konkretno otpužuju Vagner.

Bonus video: