Bajden: Putin se vara, Zapad je jedinstven

SAD i Njemačka odlučile da pošalju Ukrajini veliki broj tenkova. Rusija poručila da će "krajnje opasni" potez dovesti do eskalacije sukoba

13633 pregleda 18 komentar(a)
Bajden sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i ministrom odbrane Lojdon Ostinom, Foto: Reuters
Bajden sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i ministrom odbrane Lojdon Ostinom, Foto: Reuters

Sjedinjene Države su juče saopštile da će poslati Ukrajini 31 od svojih najnaprednijih borbenih tenkova vrijednih 400 miliona dolara nakon što je Njemačka razbila tabu sličnom objavom. Ukrajinske vlasti su pozdravile te poteze kao potencijalnu prekretnicu u borbi protiv ruske invazije.

Odluka SAD da pošalje tenkove "M1 abrams" pomogla je da se prekine diplomatski zastoj sa Njemačkom oko toga kako je najbolje pomoći Ukrajini u ratu sa Rusijom, koja je odluku Berlina da pošalje tenkove "leopard 2" osudila kao opasnu provokaciju.

Vašington je zazirao od ideje da Ukrajini pošalje "abramse", koji su teški za održavanje, ali je morao da promijeni pristup kako bi ubijedio Njemačku da pošalje tenkove "leopard", koji su prikladniji za Ukrajinu.

Visoki zvaničnici američke administracije su saopštili da će biti potrebno nekoliko mjeseci za isporuku "abramsa" i opisali taj potez kao snabdijevanje Ukrajine dugoročnom odbranom, prenio je Rojters.

"Ne postoji ofanzivna prijetnja Rusiji" od tenkova, poručio je predsjednik SAD Džo Bajden.

"Očekivanje Rusije je da ćemo se podijeliti", rekao je o Bajden o SAD i evropskim saveznicima. "Međutim, mi smo potpuno ujedinjeni... Putin je očekivao da će se naša podrška Ukrajini urušiti vremenom. Pogriješio je ... Ovi tenkovi su joše jedan dokaz naše trajne, neumorne posvećenosti Ukrajini i našeg povjerenja u vještinu ukrajinskih snaga", izjavio je američki predsjednik.

Biće potrebni mjeseci da tenkovi „abrams“ stignu u Ukrajinu
Biće potrebni mjeseci da tenkovi „abrams“ stignu u Ukrajinufoto: Reuters

Moskva sve više prikazuje rat kao opasno sučeljavanje Rusije i NATO-a.

Zapadni saveznici žele da pripreme Ukrajinu za moguću kontraofanzivu na proljeće da pokuša da istjera ruske snage sa teritorije na jugu i istoku te države koje je osvojila u 11-mjesečnom ratu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će isporuka "abramsa" biti traćenje novca jer će oni "gorjeti" kao i ostali tenkovi u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je kazao da je odluka SAD o tenkovima "važan korak na putu ka pobjedi". On je njemačkom kancelaru Olafu Šolcu putem telefona rekao da je "iskreno zahvalan kancelaru i svim našim prijateljima u Njemačkoj".

U objavi na Tviteru, on je dodao: "Danas je slobodni svijet ujedinjen kao nikad prije za zajednički cilj", koji je opisao kao oslobađanje Ukrajine.

"Glavna stvar je da je ovo tek početak. Potrebne su nam stotine tenkova, objavio je na Telgramu Andrij Jermak, šef ukrajinske predsjedničke administracije.

Ukrajinski ministar odbrane rekao je juče da će ta zemlja sada insistirati da joj Zapad pošalje borbene avione četvrte generacije poput američkih F-16.

„Važan korak na putu ka pobjedi“: Zelenski
„Važan korak na putu ka pobjedi“: Zelenskifoto: Reuters

Bijela kuća je saopštila da je Bajden juče razgovarao sa Šolcom, francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, te premijerkom Italije Đorđom Meloni i premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom o tijesnoj saradnji njihovih država u pružanju podrške Kijevu.

Njemačka je saopštila da će u prvoj fazi poslati Ukrajini četu od 14 tenkova "leopard 2" iz svojih zaliha, i odobriti isporuke iz drugih evropskih država. Konačni cilj je da se Ukrajini pošalju dva bataljona "leoparda", koji se obično sastoje od tri ili četiri čete, pri čemu će prva isporuka stići za tri ili četiri mjeseca.

"Njemačka će uvijek biti na čelu kada je u pitanju pružanje podrške Ukrajini", rekao je Šolc u govoru u njemačkom parlamentu, što su poslanici pozdravili aplauzom.

Rojters navodi da taj potez uklanja jedan od posljednjih tabua u podršci Zapada Ukrajini protiv ruske invazije, a to je isporuka naoružanja koje ima uglavnom ofanzivnu, a ne defanzivnu svrhu.

Zapad oklijeva da šalje Kijevu teško ofanzivno naoružanje iz straha da ne isprovocira nuklearnu silu Rusiju.

Pripadnik ruske vojske u Luganskoj oblasti
Pripadnik ruske vojske u Luganskoj oblastifoto: Reuters

Moskva poručuje da će isporuke modernog ofanzivnog naoružanja Ukrajini samo odgoditi njenu, kako kaže, neizbježnu pobjedu. Anatolij Antonov, ruski ambasador u Vašingtonu, rekao je da će isporuke američkih tenkova biti "još jedna očigledna provokacija".

Kremlj: Izdaja istorije

Rusija je gnjevno reagovala na odluku Njemačke da odobri isporuku tenkova "leopard 2" Ukrajini, rekavši da Berlin odustaje od "istorijske odgovornosti prema Rusiji" koja proističe iz nacističkih zločina u Drugom svjetskom ratu.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je objavila na Telegramu da je taj potez potvrda angažovanosti Njemačke u "unaprijed planiranom ratu" protiv Rusije.

Ruska ambasada u Berlinu je saopštila da će ova odluka dovesti do eskalacije 11-mjesečnog rata u Ukrajini.

"Ova krajnje opasna odluka dovodi sukob na novi nivo konfrontacije", rekao je ambasador Sergej Nečajev. On je dodao da će to izazvati "nepopravljivu štetu rusko-njemačkim odnosima koji su ionako za žaljenje".

Predsjednik Vladimir Putin je izbjegao komentarisanje značajne odluke Njemačke prilikom posjete Moskovskom državnom univerzitetu Lomonosov, gdje se samo kratko dotakao "komplikovane" bezbjednosne situacije sa kojom se suočava Rusija.

Putin juče sa gradonačelnikom Moskve i rektorom Univerziteta Lomonosov
Putin juče sa gradonačelnikom Moskve i rektorom Univerziteta Lomonosovfoto: Reuters

Odluka Njemačke je uslijedila nakon višenedjeljnog oklijevanja Šolcove vlade zbog zabrinutosti povodom eskaliranja rata i provociranja Rusije.

Više od 80 godina nakon što je njihova zemlja napala sovjetsku Rusiju i Ukrajinu u Drugom svjetskom ratu, neki Njemci su protiv ideje slanja tenkova u tamošnje novo žarište zbog osjećaja istorijske krivice na koji saopštenje ruske ambasade direktno cilja, piše Rojters.

"Odluka Berlina znači konačno odbijanje Savezne Republike Njemačke da prihvati istorijsku odgovornost prema našem narodu za užasne i vanvremenske zločine nacizma u Velikom otadžbinskom ratu i prepuštanje zaboravu teškog puta poslijeratnog pomirenja između Rusa i Njemaca", rekao je Nečajev.

"Uz odobrenje rukovodstva Njemačke, borbeni tenkovi sa njemački krstovima biće opet poslati na 'istočni front', što će neizbježno dovesti do smrti ne samo ruskih vojnika, nego i civilnog stanovništva".