Odesa na listi zaštićene svjetske baštine UNESKO-a

Generalni direktor UNESKO-a Odri Azulej izrazio je u saopštenju nadu da će ova odluka pomoći da se Odesa zaštiti od rata

4688 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) saopštila je danas da je ukrajinski grad Odesa stavila na svoju listu svjetske baštine, javlja CNN

Na osnovu Konvencije UNESKO-a, njene zemlje članice, uključujući Rusiju i Ukrajinu, obavezane su da "ne poduzimaju nikakve mere sa namjerom da direktno ili indirektno oštete soptveno nasljeđe ili nasljeđe druge članice Konvencije".

Generalni direktor UNESKO-a Odri Azulej izrazio je u saopštenju nadu da će ova odluka pomoći da se Odesa zaštiti od rata.

"Odesa, slobodni grad, svjetski grad i legendarna luka koja je ostavila trag na filmu, u književnosti i umjetnosti, ovim je stavljena pod pojačanu zaštitu međunarodne zajednice", naveo je Azulej i dodao: "Dok se rat nastavlja, ovaj zapis utjelovljuje našu kolektivnu odlučnost da ovaj grad, koji je uvijek ostajao iznad globalnih previranja, bude sačuvan od daljeg uništenja".

U saopštenju je istaknuto da će odluka UNESKO-a omogućiti Ukrajini pristup "tehničkoj i finansijskoj međunarodnoj pomoći" radi zaštite i rehabilitacije centra Odese.