EU: Represija Lukašenkovog režima dostigla nivo bez presedana, sada pogađa i djecu

U Bjelorusiji, navode iz Evropske službe za spoljne poslove, gotovo svakodnevno ima novih primjera proizvoljnih i okrutnih kazni na političkim suđenjima iza zatvorenih vrata

7882 pregleda 13 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters

Evropska unija je danas saopštila da je represija bjeloruskih vlasti dostigla nivo bez presedana, da sada pogađa i djecu, i ponovo zatražila hitno oslobađanje svih političkih zatvorenika.

"Prošle nedjelje, sud u Brestu je izrekao još jednu sramnu i politički motivisanu presudu kojom se podržava represija režima (predsjednika Aleksandra) Lukašenka nad narodom Bjelorusije. Darja Losik je osuđena na dvije godine zatvora jer je u intervjuima branila svog muža Ihara Losika od izmišljenih optužbi i žalila se Lukašenku na osuđujuću presudu protiv njega", saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Služba koju vodi šef evropske diplomatije Žozep Borelj navela je da je Ihar Losik u decembru 2021. osuđen na 15 godina zatvora zbog vođenja popularnog bloga i da se nalazi u zatvoru sa maksimalnim obezbjeđenjem.

"Budući da je sada osuđena i njegova supruga, njihovo četvorogodišnje dijete ostalo je bez roditelja. Ovo nehumano postupanje prema bjeloruskim građanima mora da prestane. EU ponavlja svoj zahtjev za hitnim oslobađanjem političkih zatvorenika", navodi se.

Dodaje se da u Bjelorusiji "gotovo svakodnevno ima novih primjera proizvoljnih i okrutnih kazni na političkim suđenjima iza zatvorenih vrata".

"Represija Lukašenkovog režima dostigla je nivo bez presedana, sa više od 1.440 političkih zatvorenika, a sada pogađa i najugroženije, djecu. Evropska unija će nastaviti da podržava sve ljude koji teže slobodnoj, demokratskoj i nezavisnoj Bjelorusiji", navodi EEAS.

Bonus video: