Rusija u okupiranom Marijupolju počinje sa izgradnjom "elitnih stanova"

Fondacija za borbu protiv korupcije, koju vodi zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, objavila je u decembru 2022. da bi zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov mogao da profitira od izgradnje u Marijupolju

12595 pregleda 11 komentar(a)
Posljedice ruskog bombardovanja u Marijupolju, Foto: Shutterstock
Posljedice ruskog bombardovanja u Marijupolju, Foto: Shutterstock

Ruski građevinski radnici počeli su sa rušenjem kompletnog okruga Azovije u okupiranom Marijupolju kako bi na tom mjestu bili izgrađeni "elitni" stanovi, piše Kijev Independent.

To je potvrdio Petro Andriščenko, savjetnik gradonačelnika Marijupolja, koji je naveo da će biti srušene i kuće koje tokom rata nisu bile uništene.

"Na proljeće će moskovski investitori bliski vladi Rusije započeti izgradnju stanova u 'elitnoj ekonomskoj' klasi u okviru hipotekarnog programa za nekretnine u Marijupolju", rekao je Andriščenko.

Kijev Independent dodaje da on nije naveo tačan izvor informacije.

Ruska brutalna dvomjesečna opsada Marijupolja ostavila je većinu ovog grada na obali Azovskog mora u ruševinama. Prije okupacije taj grad u Donjeckoj oblasti imao je oko 450.000 stanovnika.

Marijupolj
foto: Shutterstock

U proteklih nekoliko mjeseci, Rusija je počela da ruši oštećene i uništene stambene zgrade u Marijupolju, a kritikovala je i brojne organizacije za ljudska prava koje su to doživljele kao pokušaj prikrivanja ratnih zločina.

Rusija je u decembru demontirala dio dramskog pozorišta u Marijupolju, koji je služio kao sklonište za stanovnike grada tokom ruskog bombardovanja 16. marta kada je stradalo do 600 ljudi koji su se tamo skrivali.

Govoreći o najnovijim ruskim rušenjima, Andriščenko je rekao da bi se tako riješilo stambeno pitanje za mnoge lokalne stanovnike.

Fondacija za borbu protiv korupcije, koju vodi zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, objavila je u decembru 2022. da bi zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov mogao da profitira od izgradnje u Marijupolju.

Ministarstvo je angažovalo iste kompanije za izgradnju kuća u uništenom Marijupolju pod ruskom kontrolom i platilo Ivanovu račune za građevinski materijal za njegovu privatnu vilu.

Bonus video: