Pavel pobijedio na izborima u Češkoj

Andrej Babiš čestitao je generalu Pavelu pobjedu, priznao svoj poraz i poželio novom predsjedniku da bude predsjednik svih, ima sluha za njihove probleme i da se bori za češke nacionalne interese

11341 pregleda 10 komentar(a)
Pavel nakon što su objavljeni rezultati za skoro 90 odsto biračkih okruga, Foto: Reuters
Pavel nakon što su objavljeni rezultati za skoro 90 odsto biračkih okruga, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2023. 17:11h

Budući novi predsjednik Češke, general u penziji Petr Pavel (61) apelovao je na Čehe da se ne osjećaju poraženo ako nisu glasali za njega, jer namjerava da razgovara sa svakim ko ima ideje i rješenja, a pobijedile su demokratske i gradjanske vrijednosti.

"Znam da su mnogi razočarani zato što nije pobijedio njihov kandidat. U ovoj zemlji ne vidim pobjedničke ili poražene birače. Pobijedile su vrijednosti kao istina, dostojanstvo, poštovanje i pokornost. Uvjeren sam da želimo Češku u kojoj ne vlada bezvezno raspoloženje, kako ga je označavao Vaclav Havel, već u kojoj vlada dobro raspoloženje", kazao je Pavel na konferenciji za novinare.

Petr Pavel
foto: Reuters

Poslije prebrojanih glasova sa 99 odsto birališta, general Pavel osvojio je 58,12 odsto glasova dok je protivkandidat, bivši populistički premijer, sada lider opozicije, peti najbogatiji tajkun u Češkoj, Andrej Babiš (68) osvojio 41,87 odsto glasova a izlaznost je dostigla skoro 70 odsto od 8,25 miliona registrovanih birača.

Sam Babiš drugi krug predsjedničkih izbora u petak i danas označio je kao „referendum o Babišu“.

Premijer Petr Fijala poručio mu je da sada vidi kako je on i njegov populizam prošao na tom referendumu a general Pavel takođe je ocijenio da Česi nisu toliko masovno glasali za njega, generala Pavela, već su bili protiv onoga čega je oličenje Babiš.

Andrej Babiš čestitao je generalu Pavelu pobjedu, priznao svoj poraz i poželio novom predsjedniku da bude predsjednik svih, ima sluha za njihove probleme i da se bori za češke nacionalne interese.

„Zamolio bih naše pristalice da prihvate da sam poražen i da prihvate da imamo novog predsjednika“, kazao je Andrej Babiš.

Petr Pavel položiće zakletvu 9. marta, pošto dva dana ranije Milošu Zemanu ističe drugi, po Ustavu posljednji mandat na čelu Češke.

Umjetnici iz alternativne grupe Ztohoven obećali su da će, ako Pavel bude izabran za novog predsjednika Češke, vratiti predsjednički barjak koji su ukrali prije nekoliko godina prerušeni u odžačare sa krova zamka Hradčani i okačili umjesto njega ogromne crvene gaće, kao znak da se Česi svog tada izrazito proruskog predsjednika Miloša Zemana – stide.

General Petr Pavel poslije izrazitih ličnosti Plišane revolucije i češke tranzicije koji su stajale na čelu Češke, Vaclava Havela, Vaclava Klausa i Miloša Zemana znači povratak institucije predsjednika republike Ustavu i uglavnom ceremonijalnim ovlašćenjima, dok politiku i spoljnu, unutrašnju i ekonomsku kreira i odgovara za nju češka vlada.

Za inostranstvo izbor generala koji je u penziju otišao sa funkcije šefa Vojnog komiteta NATO znači potvrdu i nastavak savezničkih obaveza i jačanje proevropskog smjera zemlje.

Bonus video: