Ukrajinski zvaničnik: Najmanje pet mrtvih u ruskom granatiranju Harkova

Rat u Ukrajini - 341. dan

19466 pregleda 7 komentar(a)
Ekipe rade na uklanjanju štete nanijete tokom granatiranja Harkova, Foto: Reuters
Ekipe rade na uklanjanju štete nanijete tokom granatiranja Harkova, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2023. 21:50h
Završeno
17:45h

Lider proruske separatističke Donjecke oblasti Denis Pušilin saopštio je da su ruske trupe obezbijedile uporište u Vuhledaru, rudarskom gradu čije su ruševine ukrajinsko utvrđenje od početka rata.

Ukrajinci su kazali da su napade na taj odbili, kao i na Blahodatne selo sjeverno od Bahmuta, prenosi Rojters.

Ukrajinski generalštab saopštio je da je Rusija izvela vazdušne udare i tri raketna udara, od čega jedan na Harkov na sjeveroistoku zemlje. Oni su istakli da Rusi nastavljaju ofanzivu u oblastima Bahmuta, Avdijevke i na drugim mjestima na istoku Ukrajine.

17:42h

Reforma koju je najavio Kremlj predviđa pojačanje ruske vojske za 350 hiljada ljudi. Kako će biti regrutovan toliki broj novog vojnog osoblja? Kako će se finansirati tolika količina nove opreme?

Povezani članci

30. Januar 2023.

Koliko je ostvariva planirana ruska vojna reforma?

15:29h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se sa danskom premijerkom Mete Frederiksen u južnom gradu Mikolajivu, u rijetkoj posjeti stranog lidera jednoj od regija blizu ratnog fronta.

Zelenski se zahvalio Frederiksen na pomoći koju je pružila Danska, koja je ranije ovog mjeseca saopštila da će Ukrajini pokloniti 19 artiljerijskih sistema haubica Cezar, francuske proizvodnje, prenosi Rojters.

Zelenski je kazao da se susreo i sa lokalnim zvaničnicima dok je bio u regionu Mikolajiva. 

"Region herojski izdržava sve napade terorista (ruskih snaga)", napisao je on.

On je naglasio da su razgovarali o "operativnoj situaciji na jugu Ukrajine, posljedicama ruskih raketnih i bespilotnih napada".

Riječi je bilo i o stanju energetske infrastrukture u regionu i dugoročnom oporavku istog, rekao je Zelenski.

12:39h

Najmanje pet osoba je poginulo, a 13 je ranjeno u prethodna 24 sata u ruskom granatiranju na istoku Ukrajine, saopštile su ukrajinske vlasti.

Guverner regiona Harkov Oleh Sinijehubov kazao je da su oni poginuli i ranjeni u bombardovanju Harkova, grada na sjeveroistoku Ukrajine.

Ruska vojska zauzela je velike djelove te regije još na početku invazije, međutim ukrajinska kontraofanziva uspjela je da povrati okupirane djelove teritorije.

Bonus video: