Ruske trupe napreduju na istoku Ukrajine

Kijev tvrdi da Moskva u nemilosrdnim napadima za osvajanje ključnih gradova žrtvuje hiljade svojih ljudi

13087 pregleda 13 komentar(a)
Bahmut je mjesecima na meti žestokih ruskih napada, Foto: Rojters
Bahmut je mjesecima na meti žestokih ruskih napada, Foto: Rojters

Ruske snage su juče saopštile da su ostvarile napredak u istočnoj Ukrajini, najveći posljednjih mjeseci, nakon niza napada za koje Kijev tvrdi da pokazuju da Moskva ne mari za živote sopstvenih ljudi.

Denis Pušilin, administrator pokrajine Donjeck koja je pod kontrolom Rusije, kazao je da su trupe obezbijedile uporište u Vuhledaru, rudarskom gradu čije su ruševine bile ukrajinski oslonac od početka rata.

Dan ranije, šef ruske plaćeničke grupe Vagner kazao je da su njegove snage osvojile Blahodatne, selo sjeverno od Bahmuta, grada koji je mjesecima u fokusu ruskih napada.

Ukrajina
foto: REUTERS

Kijev, međutim, tvrdi da je odbio napade na Blahodatne i Vuhledar, a Rojters nije mogao da iz nezavisnih izvora utvrdi pravo stanje. Međutim, agencija ističe da lokacije prijavljenih sukoba ukazuju na jasno, mada postepeno, napredovanje ruske vojske nakon dva mjeseca tokom kojih su linije fronta bila skoro zamrznute.

”Situacija je veoma teška. Bahmut, Vuhledar i drugi sektori u regionu Donjecka - pod stalnim su ruskim napadima”, kazao je predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju. “Neprijatelj ne broji svoje ljude i, uprkos brojnim žrtvama, održava visok intenzitet napada”.

Vuhledar se nalazi južno od Bahmuta, blizu mjesta na kojem istočna linija fronta štiti željezničke linije pod kontrolom Rusije preko kojih se snabdijevaju snage Moskve na jugu Ukrajine. Mikola Salamaha, ukrajinski pukovnik i vojni analitičar, kazao je za ukrajinski Radio NV da Moskva napade u toj oblasti sprovodi po visokoj cijeni.

”Grad je na uzvišenju i tu je stvoreno izuzetno snažno odbrambeno čvorište”, rekao je on. “Ovo je ponavljanje situacije u Bahmutu - jedan za drugim talas ruskih trupa koje su slamale ukrajinske oružane snage.

Proteklih nedjelja zapadne države obećale su stotine modernih tenkova i oklopnih vozila kako bi opremile ukrajinske snage za kontraofanzivu kasnije tokom 2023.

Međutim, to oružje neće biti isporučeno još nekoliko mjeseci, usljed čega Kijev treba da se bori tokom zime u onome što su obje strane opisale kao mlin za meso u surovom ratu iscrpljivanja.

Nakon što je Rusija izmorila svoju vojsku neuspjelim napadom na Kijev prošle godine, ukrajinske snage su sprovele kontranapad i na jesen povratile dio izgubljene teritorije. Međutim, njihovo napredovanje je zaustavljeno od novembra, nakon čega je Rusija preuzela inicijativu.

Plaćenička grupa Vagner poslala je hiljade osuđenika regrutovanih iz ruskih zatvora na front oko Bahmuta, kupujući na taj način vrijeme redovnoj vojsci da obnovi jedinice stotinama hiljada rezervista.

Zelenski
foto: REUTERS

Zelenski je kazao da Zapad mora da ubrza isporuku obećanog oružja kako bi se Ukrajina vratila u ofanzivu. “Rusija želi da razvuče ovaj rat i isrcpi naše snage”, kazao je on.

Institut za ratne studije objavio je juče da je “neuspjeh Zapada da obezbijedi neophodni materijal” prošle godine bio glavni razlog prestanka napredovanja ukrajinskih snaga na frontu od novembra. To je omogućilo Rusiji da izvrši pritisak na Bahmut i da učvrsti front protiv budućeg ukrajinskog kontranapada, navodi se u Izvještaju Instituta, mada su istraživači istakli da Ukrajina i dalje može da povrati teritoriju kada dobije obećano oružje.

Dok Kijev dobija oružje od Zapada, Moskva se okrenula svojim saveznicima uključujući Iran, za koji Kijev i Zapad tvrde da je poslao Rusiji stotine “samoubilačkih dronova” koji se koriste u napadima na ukrajinske gradove.

Tokom vikenda, jedna iranska vojna fabrika je bila na meti napada dronom, koji je prema izjavi jednog američkog zvaničnika, sproveo Izrael.

Kijev je implicirao da je napad na Iran odmazda za vojnu podršku Teherana Rusiji. “Eksplozivna noć u Iranu”, objavio je na Tviteru suradnik Zelenskog Mihailo Podoljak. “Upozorili smo vas”.

Iran je zbog komentara Podoljaka u znak protesta na razgovor pozvao otpravnika poslova u ukrajinskoj ambasadi. Rusija je saopštila da bi napad u Iranu “mogao imati nepredvidive posljedice za mir i stabilnost na Bliskom istoku”.

Za razliku od većine zapadnih država, Izrael nije otvoreno naoružavao Kijev, ali ga uznemirava rusko oslanjanje na iransku tehnologiju za dronove koju smatra prijetnjom za regionalnu bezbjednost.

Bonus video: