Rusija kaznila Tvič sa 57.000 dolara zbog sadržaja o Ukrajini

Tvič, koji je u vlasništvu Amazona, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar

2297 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski sud je 31. januara kaznio interaktivnu aplikaciju za striming uživo Tvič sa 4 miliona rubalja (57.000 dolara) jer nije uklonio, kako je rekao, "neistine" o ruskoj vojnoj kampanji u Ukrajini, prenijela je novinska agencija Interfaks.

Tvič, koji je u vlasništvu Amazona, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Moskva se dugo protivila distribuciji sadržaja od strane stranih tehnoloških platformi koji je u suprotnosti sa njenim ograničenjima, a ruski sudovi redovno izriču kazne.

Predsjednik Vladimir Putin optužio je platforme društvenih medija i druge tehnološke kompanije sa sjedištem u inostranstvu da krše zakone o internetu u zemlji. On je pokušavao da natjera strane firme da otvore kancelarije u Rusiji i da pohranjuju lične podatke korisnika lokalno.

Posljednjih mjeseci ruski sudovi kaznili su Tvič, TikTok, Gugl, Fejsbuk i Tviter zbog problema s ličnim podacima, kao i zbog odbijanja brisanja sadržaja za koji se smatra da je zabranjen ruskim zakonima.

Mnogi kritičari ocjenjuju da napori Rusije u nadziranju internet sadržaja nemaju nikakve veze s "internet integritetom" i optužuju Moskvu da pokušava da nametne veću kontrolu nad medijima nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Bonus video: