Putin želi zajedničke centre za vojnu obuku s Bjelorusijom

Sredinom oktobra Bjelorusija i Rusija objavile su formiranje zajedničkih vojnih snaga, koje prema Minsku imaju čisto "defanzivan" karakter

5476 pregleda 9 komentar(a)
Putin, Foto: REUTERS
Putin, Foto: REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od svoje vlade da pregovara o formiranju zajedničkih centara za vojnu obuku sa Bjelorusijom, svojim susjedom i rijetkim saveznikom u podršci ofanzivi protiv Ukrajine.

U ukazu je Putin zadužio svoje ministre odbrane i spoljnih poslova da pregovaraju sa Minskom o formiranju tih centara. U ukazu nema dodatnih podataka.

Bjelorusija, koja je saveznica Rusije, služila je kao pozadinska baza za ruske trupe u njihovoj ofanzivi protiv Ukrajine, koja je počela 24. februara prošle godine, ali se bjeloruska vojska do sada čuvala da ne ide u borbe na ukrajinskoj teritoriji.

Sredinom oktobra Bjelorusija i Rusija objavile su formiranje zajedničkih vojnih snaga, koje prema Minsku imaju čisto "defanzivan" karakter.

Dvije zemlje stalno održavaju opsežne vojne vježbe što pothranjuje spekulacije da bi bjeloruska vojska mogla takođe da se uključi u napad na Ukrajinu, navodi agencija Frans pres.