Novinar u Rusiji osuđen na osam godina zatvora zbog 'lažnih vijesti' o Mariupolju

Postupak protiv Nevzorova pokrenut je prošle godine zbog objava na društvenim mrežama u kojima je optužio ruske oružane snage

3813 pregleda 7 komentar(a)
Aleksandar Nevzorov, Foto: Screenshot/Youtube/Aleksandr Nevzorov
Aleksandar Nevzorov, Foto: Screenshot/Youtube/Aleksandr Nevzorov

Ruski novinar Aleksandar Nevzorov osuđen je na osam godina zatvora pred moskovskim sudom zbog širenja "lažnih vijesti" o ruskoj vojsci, javili su državni mediji prvog februara, prenosi Rojters.

Nevzorovu, jednom od najpoznatijih ruskih televizijskih novinara i kritičaru Kremlja, suđeno je u odsustvu.

Postupak protiv Nevzorova pokrenut je prošle godine zbog objava na društvenim mrežama u kojima je optužio ruske oružane snage za namjerno granatiranje porodilišta u ukrajinskom gradu Mariupolju i mučenje i ubistvo civila u Buči.

Kremlj je tvrdnje o ratnim zločinima demantovao.

Nevzorov, koji nastavlja da oštro kritikuje Putina i njegovu vladu zbog rata u Ukrajini na Jutjubu, odbacio je optužbe, rekavši da ima pravo da izrazi svoje mišljenje.

Imovina Aleksandra Nevzorova u Rusiji je konfiskovana, a kako prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku, on se trenutno nalazi u Kanadi, gdje drži predavanja o agresiji Rusije na Ukrajinu. Ima stalni boravak u jednoj od država članica Evropske unije.

U junu prošle godine, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je ukaz kojim se Nevzorovu i njegovoj supruzi Lidiji dodjeljuje ukrajinsko državljanstvo.

Otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, koju njeni zvaničnici nazivaju "specijalnom vojnom operacijom" pre gotovo godinu dana, ruski organi za sprovođenje zakona i sudovi obračunavaju se sa disidentima.

Početkom marta, nekoliko dana nakon što je Rusija počela rat protiv Ukrajine 24. februara, ruski predsjednik Vladimir Putin je potpisao zakon koji nalaže duge zatvorske kazne za distribuciju "lažnih informacija" o ruskim vojnim operacijama, u nastojanju Kremlja da kontroliše narativ o ratu u Ukrajini.

Za širenje "lažnih informacija" o vojsci koje dovode do "teških posljedica" predviđena maksimalna kazna od 15 godina zatvora.

Top10VPN, kompanija koja prati blokadu veb stranica u Rusiji otkako je Moskva otpočela invaziju na Ukrajinu 24. februara prošle godine, saopštila je da su ruski cenzori blokirali preko 4.300 domena, od kojih se više od 85 odsto odnosi na ukrajinske, ruske i međunarodne novinske sajtove.

Od početka ruske agresije, ruski cenzori su blokirali niz nezavisnih i međunarodnih medija, uključujući i Radio Slobodna Evropa. Na meti su i platforme društvenih medija, kao što su Fejsbuk, Instagram i Tviter.

Bonus video: