Ratna ofanziva protiv korupcije: Na meti i bivši saveznik Zelenskog, ukrajinski milijarder Kolomojski

Kolomojski je u izbornoj kampanji 2019. godine podržao Zelenskog, a njegov televizijski kanal je emitovao seriju "Sluga naroda", u kojoj je Zelenski glumio predsjednika

17193 pregleda 3 komentar(a)
Kolomojski, Foto: Shutterstock
Kolomojski, Foto: Shutterstock

Ukrajinske vlasti upale su u kuću uticajnog milijardera u okviru akcije koju je jedan saradnik predsjednika Volodimira Zelenskog opisao kao opštu ratnu ofanzivu protiv korupcije, koja bi mogla da promijeni zemlju.

Odvojene racije sprovedene su u Poreskoj upravi i u kući bivšeg ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, a imenovan je novi šef Uprave carina, dva dana prije nego što Ukrajina bude domaćin samita sa Evropskom unijom na kojem Kijev želi da pokaže da se obračunava sa hroničnom korupcijom u zemlji.

Ukrajina na samit, koji se održava u petak, gleda kao na ključni za njene nade da će se pridružiti bogatom bloku i pokrenula je političku čistku u okviru koje su desetine zvaničnika prošle nedjelje smijenjeni ili su sami dali otkaz.

Bezbjednosni službenici su pretražili dom biznismena Igora Kolomojskog, jednog od najbogatijih ljudi Ukrajine i nekadašnjeg saveznika Zelenskog, u okviru onoga što je nekoliko medija nazvalo istragom o mogućim finansijskim zločinima.

Bezbjednosna služba Ukrajine (SBU) kasnije je saopštila da je otkrila pronevjeru više od milijardu dolara u proizvođaču nafte Ukrnafta i naftnoj rafineriji Ukrtanafta, kompanijama u kojima je Kolomojski nekada imao značajan udio.

Na fotografijama koje kruže društvenim mrežama vidi se Kolomojski, u kupaćem kostimu, u prisustvu najmanje jednog službenika SBU unutar njegove velike vikendice. Rojters nije mogao da utvrdi vjerodostojsnost tih fotografija.

David Arakhamija, istaknuti član partija Sluga naroda, kazao je da će cijeli menadžment Uprave carina biti smijenjen kao i da su pod sumnjom i visoko pozicionirani zvaničnici ministarstva odbrane.

"Zemlja će se promijeniti tokom rata. Ako neko nije spreman za promjenu, onda će država intervenisati kako bi im pomogla da se promijene”, objavio je Arakhamija na Telegramu.

Vlada je kasnije saopštila da je zamjenik direktora Uprave carina Serhij Zvjagintsev privremeno obavljati dužnost šefa te službe.

Kolomojski je bio guverner regiona Dnjepropetrovsk u periodu između marta 2014. do marta 2015.

On u izbornoj kampanji 2019. godine podržao Zelenskog, a njegov televizijski kanal je emitovao seriju "Sluga naroda", u kojoj je Zelenski glumio predsjednika.

Od tada, Kolomojski i Zelenski su se očiglendo razišli nakon što je predsjednik Ukrajine krenuo u obračun sa bogatim biznismenima "oligarsima" koji imaju veliki politički uticaj.

Sjedinjene Američke Države su 2021. godine zabranile ulazak u zemlju Kolomojskom "zbog njegove umiješanosti u značajnu korupciju".

Bonus video: