U jeku ofanzive u Ukrajini Putin putuje na godišnjicu pobjede kod Staljingrada

Bitka za Staljingrad, najveća bitka u Drugom svjetskom ratu, počela je 24. avgusta 1942, a završena je 2. februara 1943, kada su kapitulirale trupe njemačkog feldmaršala Fridriha Paulusa opkoljene vojnicima Crvene armije

7794 pregleda 8 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin će u Volgogradu, nekadašnjem Staljingradu, danas prisustvovati proslavi 80. godišnjice sovjetske pobjede kod tog grada, saopštio je Kremlj.

Rusija proslavlja godišnjicu pobjede u bici za Staljingrad, velikoj prekretnici u Drugom svjetskom ratu i simbolu patriotizma na koji se Putin poziva u jeku ofanzive na Ukrajinu.

Proslave se organizuju u vrijeme žestokih borbi ruskih snaga i ukrajinskih vojnika u Ukrajini, skoro godinu dana od pokretanja ruske ofanzive s ciljem, kako navodi Kremlj, "demilitarizacije" i "denacifikacije" ove bivše sovjetske republike.

Bitka za Staljingrad, najveća bitka u Drugom svjetskom ratu, počela je 24. avgusta 1942, a završena je 2. februara 1943, kada su kapitulirale trupe njemačkog feldmaršala Fridriha Paulusa opkoljene vojnicima Crvene armije.

Katastrofalni poraz Njemaca i njihovih saveznika označio je prekretnicu Drugog svjetskog rata na evropskom ratištu.

Bitka za Staljingrad se smatra jednom od najkrvavijih bitaka u istoriji, sa oko dva miliona žrtava na obije strane.