Borelj pozvao Rusiju da oslobodi Navaljnog

On je rekao da su „duboko uznemirujući“ izvještaji o ponovljenom lošem ophođenju i uznemiravanju Navaljnog u zatvoru, kao i to što ga ruske zatvorske vlasti i psihički i fizički muče

4319 pregleda 11 komentar(a)
Navaljni (arhiva), Foto: Printscreen YouTube/BBC News
Navaljni (arhiva), Foto: Printscreen YouTube/BBC News

Povodom druge godišnjice izricanja presude ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, visoki predstavnik EU Žozep Borelj pozvao je Rusiju da Navaljnog odmah pusti iz zatvora, čime bi Rusija ispunila svoje obaveze prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i sprovela mjeru Evropskog suda za ljudska prava kojom se traži oslobađanje Navaljnog.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) je prenijela da je Borelj podsjetio da je sud u Rusiji politički motivisanom presudm prije dvije godine osudio Navaljnog, arbitrarnog privedenog i pritvorenog po povratku iz Rusije s liječenja kojim mu je u Berlinu spasen život poslije pokušaja ubistva trovanjem u Rusiji u avgustu 2020. vojnim hemijskim nervnim agensom zabranjenim prema Konvenciji o hemijskom oružju čija potpisnica je Rusija.

Borelj je podsjetio i da je EU najsnažnije osudila trovanje Navaljnog i uvela sankcije onima koji su bili uključeni u taj pokušaj ubistva, arbitrarno hapšenje, suđenje i donošenje presude Navaljnom.

On je rekao da su „duboko uznemirujući“ izvještaji o ponovljenom lošem ophođenju i uznemiravanju Navaljnog u zatvoru, kao i to što ga ruske zatvorske vlasti i psihički i fizički muče, i ukazujući da su ruske vlasti odgovorne za njegovu bezbjednost i zdravlje i da će ih EU pozvati na tu odgovornost.

EU ponavlja poziv Rusiji da u punoj mjeri sarađuje s Organizacijom za zabranu hemijskog oružja (OPCW), da osigura nepristrasnu međunarodnu istragu i da ispuni obaveze prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, uključujući da se usaglasi s prelaznom mjerom Evropskog suda za ljudska prava koji traži da Navaljni odmah bude pušten iz zatvora.

U saopštenju je Borelj ukazao da je "neopravdan, neizazvan i ilegalan ruski rat protiv Ukrajine koji ulazi u 12. mjesec samo povećao rusku unutrašnju represiju i sistematsko suzbijanje najglasnijih kritičara Kremlja i građanskog društva u cjelini“, i da EU ostaje uz Alekseja Navaljnog, Vladimira Kara-Murzu i druge političke zatvorenike kao i druge ruske državljane koji se usuđuju da govore istinu uprkos velikim ličnim rizicima.