Prvih 100 dana britanskog premijera Sunaka - štrajkovi, skandali i obećanja

Iako glasači misle da vodi zemlju bolje od dvoje prethodnika, Sunakovih prvih 100 dana na dužnosti premijera obilježile su turbulencije koje bi mogle da umanje šanse konzervativaca na izborima sljedeće godine

7622 pregleda 1 komentar(a)
Sunak, Foto: REUTERS
Sunak, Foto: REUTERS

Riši Sunak ušao je u Dauning strit obećavajući da će smiriti tržište, zaustaviti skandale i vratiti povjerenje i integritet britanskoj politici.

Iako glasači misle da vodi zemlju bolje od dvoje prethodnika, Sunakovih prvih 100 dana na dužnosti premijera obilježile su turbulencije koje bi mogle da umanje šanse konzervativaca na izborima sljedeće godine, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE), pišu svjetski mediji.

Imenovan za lidera konzervativaca nakon što je plan njegove prethodnice Liz Tras za velika smanjenja poreza izazvao paniku, Sunak je u proteklih tri mjeseca uspio da smiri finansijska tržišta i spriječi ekonomski krah. Ipak, problemi u Velikoj Britaniji ne jenjavaju, piše Asošiejted pres.

Kada je u oktobru preuzeo mjesto premijera, 42 - godišnji Sunak obećao je da će ukrotiti inflaciju, podstaći ekonomski rast, ublažiti pritisak na preopterećen zdravstveni sistem i "vratiti integritet u politiku" nakon skandala pod bivšim premijerom Borisom Džonsonom.

Međutim, ističe AP, pojedini analitičari smatraju da je teško vidjeti konkretna postignuća najmlađeg britanskog lidera u poslednjih 200 godina.

Bruto domaći proizvod i dalje je manji nego što je bio prije pandemije korona virusa, a Međunarodni monetarni fond je prognozirao da će Velika Britanija biti jedina velika ekonomija koja će ove godine zabilježiti pad.

Sunak za to krivi globalne sile - poremećaj pandemije i rusku invaziju na Ukrajinu. Kritičari kažu da je jedan od razloga Bregzit, koji je uzrokovao naglo smanjenje trgovine između Velike Britanije i Evropske unije.

Bez obzira na uzroke, ističe Asošiejted pres, Sunak ima malo ekonomskog prostora za manevrisanje naročito jer je Velika Britanija zahvaćena najvećim talasom štrajkova u poslednjih nekoliko decenija. Medicinske sestre, bolničari, nastavnici, granični službenici i drugi radnici traže povećanje plata kako bi nadoknadili rast troškova života i stres zbog zadržavanja posla u sve trošnijem javnom sektoru.

Ekonomisti kažu da će inflacija u Velikoj Britaniji vjerovatno pasti 2023, što će omogućiti Sunaku da ispuni jedno od svojih ključnih obećanja, dok će ostale ciljeve vjerovatno teže postići.

Značajna većina birača ne vjeruje da Sunak može da pobijedi na sljedećim izborima, ali misle da je bolji premijer od Džonsona ili Tras, ističe Tajms, čija anketa ukazuje da Sunak tek treba da osvoji birače, koji su napustili Konzervativnu stranku prethodnih godina.

Sedam od deset (72 odsto) anketiranih vjeruje da Sunak neće biti premijer nakon sljedećih izbora, dok samo 27 odsto smatra da je do sada dobro radio, ističe list i dodaje da je druga anketa, koju je radila kompanija Jugov, takođe pokazala da birači misle da je Sunak bolji premijer od Džonsona.

Dok britanski premijer tvrdi da se još uvijek nosi s greškama koje su napravili njegovi prethodnici i da se fokusira na vraćanje integriteta vlade, on se istovremeno suočava s kritikama torijevaca koji zaostaju u većini anketa, koje ukazuju na njihov mogući poraz na izborima sljedeće godine, piše Blumberg.

Sunak je pod kritikama iznutra, jer nije odlučno djelovao u vezi kršenja etike u stranci i kabinetu. Kritikovan je zato što nije odmah otpustio predsjednika Konzervativne stranke Nadima Zahavija zbog poreske afere, već je sačekao da izvještaj o skandalu dođe u javnost.

Takođe, zamjenik premijera i ministar pravde Dominik Rab je pod istragom od novembra zbog navoda da je maltretirao podređene, ističe Blumberg, dodajući da je i samog Sunaka policija kaznila zato što nije vezao pojas u automobilu dok je vozio.

Sunak je u kabinet zaposlio dva puta smijenjenog Gavina Vilijamsona, da bi Vilijamson dao ostavku nakon pritužbi za maltretiranje i korišćenje "neetičkih i nemoralnih" metoda.

Sunak je takođe vratio Sjuelu Brejvermen na funkciju ministarke unutrašnjih poslova samo šest dana nakon što je bila primorana da podnese ostavku zbog kršenja kodeksa o bezbjednosti.

Međutim, i pored skandala, štrajkova, ekonomskih izazova i kritika, Sunakova lična popularnost je veća od rejtinga njegove stranke.

Ipak, to ne bi spriječilo torijevce da okrive premijera za moguće loše rezultate na lokalnim izborima u maju, kako bi ga smijenili prije parlamentarnih izbora sljedeće godine, ocjenjuje Blumberg, dodajući da u Konzervativnoj stranci i dalje ima onih koji misle da je Džonson njihova najbolja šansa da dopru do netradicionalnih torijevskih glasača i pobijede na izborima.

S druge strane, prema ocjeni Bi- Bi - Sija (BBC), Sunak je za 100 prvih dana premijerske funkcije pokazao da je ozbiljan i u "velikom kontrastu" sa svoja dva prethodnika.

Iako je "spustio zavjesu na ono što je izgledalo kao godine cirkusa" i pokazao da može da bira prioritete, njegova vlada još uvijek se bori sa štrajkovima ali i optužbama koje, ističe britanski javni servis, signaliziraju da "dašak neprimjerenosti nije potpuno nestao iz zraka Vestminstera".

Problemi koje Sunak želi da riješi su komplikovani, naglašava Bi -Bi - Si uz zaključak da će s mogućih 500 dana, prije sljedećih parlamentarnih izbora, Sunak morati da prođe kroz još testova, više nego u prvih 100 dana.

Bonus video: