U EU otkriven šifrovani sistem za razmjenu poruka, uhapšene 42 osobe

Aplikaciju Exlu Messenger je koristilo oko 3.000 ljudi, od kojih je oko 750 govorilo holandski. Ta aplikacija je bila instalirana na pametnim telefonima i koštala je 800 eura za šest mjeseci

9843 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Policije u nekoliko zemalja Evropske unije otkrile su šifrovanu aplikaciju za razmjenu poruka koju koriste kriminalne bande, saopštila je večeras holandska policija i dodala da su 42 osobe uhapšene i da su otkrivene laboratorije za proizvodnju droge, ljekova, novca i oružja.

Istražitelji su sproveli racije u Belgiji, Njemačkoj i Holandiji poslije više od dvije godine istrage, koja je počela u septembru 2020. i dovela do zatvaranja tajnog sistema za razmjenu poruka Exlu Messenger.

Holandska policija je navela da su istražitelji ušli u podatke tih šifrovanih poruka koje koriste kriminalci i na taj način su mogli da čitaju njihove poruke u posljednjih nekoliko mjeseci.

U toj istrazi su učestvovale policije iz Francuske, Italije i Švedske, kao i Evropska policijska služba (Europol) i Evropska agencija za pravosudnu saradnju - Evrodžast (Eurojust).

Policajci su pronašli dvije laboratorije za drogu, postrojenje za preradu kokaina, kao i nekoliko kilograma droge, četiri miliona eura u gotovini, luksuzne predmete i oružje.

Aplikaciju Exlu Messenger je koristilo oko 3.000 ljudi, od kojih je oko 750 govorilo holandski. Ta aplikacija je bila instalirana na pametnim telefonima i koštala je 800 eura za šest mjeseci.

"Ta aplikacija je bila namijenjena za razmjenu poruka, fotografija, glasovnih poruka, onlajn ćaskanje i video zapise", navela je holandska policija.

Bonus video: