Rusi kupili preko 50 tona zlatnih poluga

Rekordna prodaja plemenitog metala u Rusiji prošle godine

24149 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Rusi su tokom 2022. godine kupili rekordan broj zlatnih poluga, pokazali su juče objavljeni podaci ministarstva finansija, pošto su poreske olakšice na plemenite metale ohrabrile ljude da ulažu u zlato kao sigurnu imovinu.

Moskva je prošlog marta ukinula PDV od 20% na fizičku trgovinu zlatom za pojedince u očiglednom naporu da utiče na građane da ne kupuju američke dolare, koje smatraju sigurnom valutom.

Takođe je izuzela ljude od plaćanja poreza na prihod stečen prodajom zlatnih poluga, što je dodatno podstaklo potražnju za tim metalom, prenosi agencija Rojters.

Prema podacima, Rusi su kupili preko 50 tona zlatnih poluga u 2022. godini, što je deset puta više u odnosu na godinu ranije. Najtraženije su bile poluge od jednog kilograma koje predstavljaju oko 60 odsto od ukupne prodaje.

Britanska agencija ističe da ove cifre nijesu konačne jer pokrivaju period do kraja novembra 2022, navelo je ministarstvo finansija.

VTB banka, koja je pod kontrolom Kremlja, saopštila je da je prodala 33,8 tona zlatnih poluga u 2022. godini, i da njihovi klijenti sada imaju zlata u vrijednosti od 711 miliona dolara.

”Zlato je bilo dobro zaštitno finansijsko rješenje prošle godine”, kazao je za Rojters Jevgenij Beresnev iz odsjeka za investicije u VTB banki.

”Klijenti su preusmjerili sredstva u ovaj instrument kako bi diverzifikovali imovinu i ostvarili profit pri dugoročnom planiranju”.

Bonus video: