Smijenjen ukrajinski ministar odbrane Reznikov, naslijediće ga Budanov

Rat u Ukrajini - 347. dan

41788 pregleda 21 komentar(a)
Posljedice nedavnog granatiranja Donjecka, Foto: Reuters
Posljedice nedavnog granatiranja Donjecka, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2023. 22:18h
Završeno
21:28h

Oleksij Reznikov više nije ministar odbrane Ukrajine.

Njega će, kako prenosi agencija Rojters, zamijeniti dosadašnji direktor vojno obavještajne agencije Kirilo Budanov.

"Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov, pod pritiskom korupcionaškog skandala u svom ministarstvu, biće premješten na drugi posao u vladi", rekao je David Arahamia, šef parlamentarnog bloka predsjednika Vladimira Zelenskog.

17:25h

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da Kijev planira da digne u vazduh dvije ambulante i jednu bolnicu u ukrajinskom gradu Kramatorsku i da za to optuži Moskvu.

Ministarstvo odbrane nije pružilo dokaze za tu svoju tvrdnju koju je objavilo na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

U ruskoj objavi piše da će navodne ruske napade Kijev iskoristiti da podstakne zapadne vlade da mu povećaju isporuke oružja.

Ruska raketa ubila je najmanje troje kada je u četvrtak pogodila stambenu zgradu u gradu Kramatorsku, saopštila je ukrajinska policija.

Rusija nije javno komentarisala taj napad i tvrdi da tokom, kako navodi, "specijalne vojne operacije" u Ukrajini ne gađa civilne ciljeve.

16:43h

Ukrajina očekuje mogućnost velike ruske ofanzive krajem mjeseca ali Kijev ima dovoljno rezervi da obuzda moskovske snage iako najnovija vojna pomoć Zapada neće stići na vrijeme, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Kako prenosi Rojters, on je na konferenciji za novinare rekao da bi Rusija mogla da pokrene novi napad u februaru iz simboličnih razloga jer je prva godišnjica invazije 24. feburuar.

Reznikov je naglasio i da resursi Moskve sa vojne tačke gledišta, nisu spremni za ovaj poduhvat.

15:58h

Najmanje tri osobe ranjene su u jutrošnjem raketnom napadu na stambenu zgradu u regiji Harkov na istoku Ukrajine.

Guverner Harkova Oleg Sinjehubov na Telegramu je naveo da je pogođena stambena zgrada u centru grada i da je došlo do požara.

"Trenutno su poznate tri ranjene osobe, i to 54 -godišnja žena i dva muškarca, od 51 i 55 godina", kazao je Sinjehubov, prenosi Anadolija.

On je rekao da je žena hospitalizovana sa ranama od gelera, dok je dvojici muškaraca pomoć pružena na licu mjesta.

"Informacije o žrtvama se provjeravaju. Sve hitne službe su na licu mjesta", naveo je Sinjehubov.

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov saopštio je da su dvije ruske rakete pogodile centar grada.

14:34h

Ukrajina neće koristiti oružje većeg dometa koje će joj isporučiti Sjedinjene Američke Države da gađa rusku teritoriju, već će ciljati samo ruske jedinice na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji, rekao je ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Kako prenosi Rojters, SAD su 3. januara potvrdile da će nove rakete udvostručiti domet ukrajinskih napada i da su uključene u paket vojne pomoći vrijedan 2,175 milijardi dolara koji će Kijevu pomoći u borbi protiv ruskih snaga.

"Mi uvijek zvanično kažemo našim partnerima da nećemo koristiti oružje koje nam isporučuju strani partneri za napad na rusku teritoriju. Mi pucamo samo na ruske jedinice na privremeno okupiranoj ukrajinskoj teritoriji", rekao je Reznikov novinarima.

12:18h

Selo Bilohorivka je i dalje pod kontrolom ukrajinskih snaga, saopštiop je guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj, dodajući da je situacija tamo napeta ali pod kontrolom.

"U Rusiji se šire informacije o navodnom zauzimanju Bilohorivke i uklanjanju naših ljudi odatle", rekao je Gajdaj nacionalnoj televiziji, prenosi Rojters.

"Naše trupe ostaju na svojim položajima, niko nije zauzeo Bilohorivku, niko nije ušao tamo, tamo nema neprijatelja", dodao je Gajdaj.

Neki zvaničnici koje je postavila Moskva i proruski vojni blogeri nedavno su tvrdili da Rusi napreduju u pravcu Bilohorivke, posljednjeg dijela Luganska koji drže ukrajinske snage.

"Situacija na frontu je napeta, ali je kontrolišu ukrajinske snage", rekao je Gajdaj.

"Broj ruskih napada je... porastao, ali su ih odbile naše trupe, koje su ostale na svojim pozicijama", dodao je on.

10:34h

Bivši premijer Izraela Naftali Benet izjavio je da ga je predsjednik Rusije Vladimir Putin uvjerio, na samom početku rata u Ukrajini, da neće ubiti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

08:51h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je situacija na terenu sve složenija zbog učestalih vazdušnih napada ruskih snaga.

On je naveo da je tokom 346 dana rata često govorio da je situacija na prvim linijama fronta teška.

“Situacija se komplikuje i sada smo ponovo u takvom trenutku", rekao je Zelenski, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, ruske snage se usredsređuju na izvođenje ofanzivnih operacija u oblastima Kupjanska, Limana, Bahmuta, Avdijevke i Novopavlivke.

Intenzivirani napadi dogodili su se pošto je u petak u Kijevu održan samit Ukrajine i Evropske unije, na kojem je obećana dodatna vojna pomoć.

Pentagon je najavio dodatnu vojnu pomoć od 2,2 milijarde dolara, dok su Francuska i Italija obećale odbrambene sistem MAMBA.

Portugalske vlasti su saopštile da su spremne da pošalju Ukrajincima teške tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2.

08:48h

Šef ruske privatne Vagnerove milicije kazao je da su u toku žestoke borbe u sjevernim djelovima ukrajinskog grada Bahmuta, koji je nedjeljama u centru pažnje ruskih snaga.

Jevgenij Prigožin, osnivač i šef grupe Vagner, rekao je da se njegovi vojnici „bore za svaku ulicu, svaku kuću, svako stepenište“ protiv ukrajinskih snaga koje se ne povlače, prenosi Rojters.

Bonus video: