Bivši premijer Izraela: Putin me je uvjerio da neće ubiti Zelenskog

Zelenski ga je upitao "da li je siguran" a Benet je odgovorio da je stopostotno siguran i ponovio da ga Putin neće ubiti. Dva sata kasnije Zelenski je otišao u svoju kancelariju napravio selfi i poručio: "Ne bojim se"

9460 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bivši premijer Izraela Naftali Benet izjavio je da ga je predsjednik Rusije Vladimir Putin uvjerio, na samom početku rata u Ukrajini, da neće ubiti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"On mi je dao dva velika obećanja", rekao je Benet u sinoć objavljenom intervjuu o sastanku sa Putinom 5. marta 2022. godine kada je otputovao u Moskvu u nastojanju da posreduje neposredno poslije početka ruske invazije.

"Znao sam da je Zelenski pod prijetnjom, u bunkeru. Rekao sam (Putinu): 'Da li namjeravate da ubijete Zelenskog?' On je rekao 'Neću ubiti Zelenskog'", objasnio je bivši premijer u intervjuu objavljenom na njegovom Jutjub kanalu.

"Moram da razumijem. Da li mi dajete vašu riječ da nećete ubiti Zelenskog", pitao je Benet Putina i predsjednik Rusije je ponovio: "Ja neću ubiti Zelenskog".

Benet je pozvao predsjednika Ukrajine odmah poslije tročasovnog sastanka sa Putinom i rekao mu: "Upravo sam izašao sa sastanka - (Putin) vas neće ubiti".

Zelenski ga je upitao "da li je siguran" a Benet je odgovorio da je stopostotno siguran i ponovio da ga Putin neće ubiti.

Dva sata kasnije Zelenski je otišao u svoju kancelariju napravio selfi i poručio: "Ne bojim se".

Izraelski mediji navode da je po nepotvrđenim izvještajima više pokušaja ubistva Zelenskog osujećeno od početka ruske invazije.

U te zavjere bili su uključeni pripadnici Grupe Vagner, bezbjednosne kompanije pod kontrolom Putinovg saveznika Jevgenija Prigožina, kao i specijalne čečenske snage.

Benet je rekao da je Putin takođe pristao da neće razoružati Ukrajinu i tokom istog vikenda Zelenski je odustao od svog nastojanja da se Ukrajina uključi u NATO.

Bivši premijer Izraela je rekao da sve što je činio u nastojanju da posreduje bilo koordinisano sa SAD.

On je bio prvi strani lider koji se sastao sa Putinom od početka invazije. U njegovoj pratnji bio je ministar građevinarstva Zev Elkin koji mu je prevodio i savjetovao ga.

Benet, prvi ortodoksni Jevrejin koji je postao premijer Izraela, putovao je u Moskvu na jevrejski dan odmora, šabat, kada jevrejskim vjernicima nije dozvoljeno putovanje na osnovu jevrejskog prava, ali može biti izuzetaka iz zdravstvenih ili bezbjednosnih razloga kada postoji prijetnja po život.

Uoči prve godišnjice invazije novinski veb-sajt Aksios je objavio da nova vlada premijera Benjamina Netanjahua razmatra poziciju u odnosu na rat u Ukrajini.

Sve više odbrambenih i obavještajnih zvaničnika bi željelo da Izrael pomogne vojno Kijevu, ali da ne stvori jaz u odnosima sa Moskvom.

Nije međutim jasno kakvo oružje se razmatra za moguće slanje, ali se izgleda ne očekuje značajna promjena i Izrael neće poslati protivraketni sistem odbrane, kako tvrdi jedan zvaničnik, iako Kijev za to lobira.

Netanjahu je u intervjuu za CNN nagovijestio potencijalnu izmjenu politike, rekavši da se razmatra snabdijevanje Kijeva drugim vrstama pomoći osim humanitarne, imajući u vidu zabrinutost za složen odnos Izraela sa Moskvom i potrebe da se održi sloboda akcije u Siriji, gdje Rusija uglavnom kontroliše vazdušni prostor. Poslije tog intervjua Rusija je upozorila protiv naoružavanja Ukrajine.

Bonus video: