Zelenski od Zapada traži “krila slobode”

U iznenadnoj posjeti Britaniji, ukrajinski predsjednik zatražio napredne avione kako bi osigurao pobjedu nad Rusijom. Ruska ambasada u Britaniji upozorila da bi takav potez imao posljedice po čitav svijet

9545 pregleda 14 komentar(a)
Sunak i Zelenski na aerodromu London Stansted, Foto: Rojters
Sunak i Zelenski na aerodromu London Stansted, Foto: Rojters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski počeo je juče evropsku turneju u potrazi za boljom vazdušnom vatrenom moći kako bi okrenuo rat protiv Rusije. On je dobio obećanje Britanije da će obučavati ukrajinske pilote na naprednim lovačkim avionima NATO-a.

Na drugom putovanju u inostranstvo otkad su ruske snage napale Ukrajinu prošle godine, on se sastao sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom i kraljem Čarlsom. Zelenski se sinoć u Parizu sastao sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, prije samita lidera Evropske unije u Briselu.

U obraćanju britanskim poslanicima, Zelenski je tražio borbene avione, koje je opisao kao “krila slobode”. Zapadne države do sada nisu slale avione ili naoružanje koje može da gađa ciljeve duboko na ruskoj teritoriji.

Zelenski je predsjedniku britanskog parlamenta Lindziju Hojlu dao kacigu ukrajinskog pilota sa porukom “Imamo slobodu, dajte nam krila da je zaštitimo.” On je rekao da je prije dvije godine napustio britanski parlament zahvaljujući se na “ukusnom engleskom čaju”, a sada će otići “zahvaljujući vam se unaprijed na moćnim engleskim avionima.”

Ruska ambasada u Britaniji je upozorila London da ne šalje lovce Ukrajini, rekavši da bi takav potez imao posljedice po čitav svijet, objavila je novinska agencija TASS.

Britanija je objavila planove o proširenju programa obuke ukrajinske vojske kako bi njeni piloti mogli da upravljaju sofisticiranim lovcima NATO standarda. U objavi nije naveden vremenski okvir niti obećanje o slanju britanskih aviona Kijevu. Međutim, njime je poslat signal značajnog pomaka u podršci koji bi mogao pripremiti put za druge države da pošalju avione, navodi Rojters.

”Ništa nije isključeno. Moramo naoružati Ukrajinu kratkoročno, ali moramo ojačati Ukrajinu dugoročno”, rekao je Sunak.

Lindzi Hojl sa Zelenskim
Lindzi Hojl sa Zelenskim foto: Beta/AP

Britanija je juče objavila novu rundu sankcija protiv “ruske vojne i elite Kremlja”, kao i planove za slanje dodatne vojne opreme Kijevu, uključujući oružje dužeg dometa.

Kancelar Šolc je u obraćanju poslanicima u Berlinu rekao da očekuje snažnu demonstraciju podrške Ukrajinu na ovonedjeljnom samitu EU i novu rundu evropskih sankcija Rusiji oko godišnjice invazije.

Šolc, koji je javno oprezniji od nekih drugih zapadnih lidera povodom isporuka naoružanja, rekao je da su odluke o oružju najbolje kada se koordinišu iza kulisa, umjesto da ih objavljuju države u “javnom nadmetanju da nadmaše jedna drugu”.

Zapadne države su pojačale obećanja vojne podrške Ukrajini od početka nove godine, što je kulminiralo ponudom tenkova prošlog mjeseca. Kijev traži i rakete dužeg dometa, kao i borbene avione.

Mi nikad nećemo koristiti te sisteme da zauzmemo dio teritorije druge države, mi ne želimo dio Rusije. Ali ćemo se boriti za našu teritoriju, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik

Nakon velikog napretka ukrajinske vojske u drugoj polovini 2022, Rusija je ponovo uhvatila zamah, šaljući desetine hiljada novih regruta na front. Ukrajinske vlasti kažu da očekuju da Rusija proširi ofanzivu velikim napadom kako se bliži godišnjica invazije 24. februara.

”Moraju da imaju nešto sa čime će izaći pred narod, i imati veliku želju da urade nešto veliko, kako oni to vide, do tog datuma”, izjavio je u utorak za Rojters ukrajinski šef nacionalne bezbjednosti Oleksij Danilov.

”Kada ta ofanziva počne, moj predsjednik neće moći da putuje u martu”, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik, naglašavajući hitnu potrebu za dodatnim zapadnim oružjem.

”Mi nikad nećemo koristiti te sisteme da zauzmemo dio teritorije druge države, mi ne želimo dio Rusije. Ali ćemo se boriti za našu teritoriju.”

Ukrajinski vojnik na frontu u Bahmutu Donjeckoj oblasti
Ukrajinski vojnik na frontu u Bahmutu Donjeckoj oblastifoto: Reuters

Tužioci u Holandiji su zaključili istragu o obaranju malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine 2014, rekavši da dokazi ukazuju na umiješanost ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali da nisu dovoljni da ga optuže. Holandski sud je osudio dva ruska agenta i proruskog ukrajinskog separatistu za ubistvo zbog raketnog udara u kojem je poginulo 298 putnika i članova posade. Moskva negira krivicu.

Zapadni borbeni avioni su u vrhu liste želja Ukrajine. Ni Moskva ni Kijev nemaju vazdušnu nadmoć nad Ukrajinom.

Predsjednik SAD Džo Bajden je prošlog mjeseca rekao da Vašington neće slati američke avione F-16 Ukrajini, a britanski zvaničnici su kazali da je za britanske letjelice potrebno previše obuke da bi sada bili od koristi. Francuska i Poljska su među državama koje drže otvorena vrata za slanje aviona u okviru kolektivne odluke Zapada.

Očekuje se da će SAD narednih dana objaviti paket naoružanja u vrijednosti od dvije milijarde dolara koji će uključivati nove rakete sa kliznim bombama sa dvostruko većim dometom od projektila koje su poslale prošle godine. Time bi se sve ruske linije snabdijevanja u kopnenom dijelu Ukrajine, kao i djelovi poluostrva Krim koje je pripojila Rusija, našli u dometu paljbe.

Bonus video: